Dobar plan ishrane, uz obaveznu fizičku aktivnost i kvalitetan san, uticaće na „topljenje” telesne masti

Ako ste započeli neku dijetu za mršavljenje vi već imate cilj: masne naslage moraju da nestanu! Sigurno želite da se u narednih nekoliko meseci rešite nagomilanih rezervi masti. Da li ste se ikada zapitali kako se sagorevaju masti i gde odlazi to salo?

Neki šaljivi kažu da se pretvara u mišiće, drugi kažu da naslage postaju nevidljive, da bi se ponovo pojavile mesecima kasnije kada prestanete sa dijetom i fizičkim aktivnostima… Posebni režim ishrane i vežbanje mogu izgledati izazovno, ali način na koji se sagorevaju masti je mnogo lakši nego što mislite.

Telesna mast se stvara unosom viška kalorija u odnosu na potrebe. Kalorije su naš izvor goriva, obezbeđujući energiju za rad celog tela i dobijamo ih iz hrane i pića koje unosimo.

Koliko kalorija je dovoljno? Broj potrebnih kalorija zavisi od nekoliko faktora, uključujući starost, pol, težinu i visinu. Takođe vam je potrebno više kalorija ako ste fizički aktivni i manje ako sedite. Odraslim ženama je potrebno između 1.600 i 2.400 kalorija dnevno, a odraslim muškarcima između 2.000 i 3.000 kalorija dnevno.

Kada svakog dana unosite previše kalorija, višak mora negde da ode. Vaše telo skladišti ove kalorije pretvarajući ih u telesnu masnoću.

Jednom kada vaše telo dobije telesnu masnoću, neće je sagorevati ako samo smanjite unos kalorija. Da bi se to desilo, morate dati svom telu razlog da koristi tu uskladištenu energiju. Morate se pokrenuti.

Prvi korak ka sagorevanju masti je unos odgovarajuće količine kalorija. Ovo stvara ujednačenu razmenu: vaše telo koristi vaše dnevno unesene kalorije i nema viška za skladištenje. Kada imate pod kontrolom vaš kalorijski unos, vreme je da povećate broj potrošenih kalorija potrebnih vašem telu kroz vežbanje. Više kretanja znači da vašem telu treba više energije. ‌Uz dovoljno vremena i posvećenosti, zalihe masti će nestati.

Prema zakonima fizike energija se ne može stvoriti ni uništiti, ona može samo da promeni oblik. Tokom procesa mršavljenja telesna mast prolazi kroz niz metaboličkih procesa. Koristi se da podstakne sve pokrete koje vaše telo čini sada kada vežbate. Kada se masti razgrađuju u energiju, ‌nastaju dva nusproizvoda: voda i ugljen-dioksid. Ostatak vode iz vaše masti izlazi iz vaše kože kao znoj ili se eliminiše kao urin. Ugljen-dioksid se izdiše iz vaših pluća. ‌Ne samo da vežbanje koristi preostalu energiju uskladištenu u vašoj masnoći, već takođe brišete i tragove masnih naslaga. Pošto vežbanje čini da dišete više, pluća su veoma bitna za efikasno sagorevanje masti.

Proces sagorevanja masti zvuči jednostavno. Ali za mnoge osobe ishrana i vežbanje predstavljaju pravi izazov. ‌Kada proračunate koliko kalorija vam je potrebno, možete početi da radite na promeni načina života kako biste sagoreli masne naslage. ‌Pratite svoje trenutne navike u ishrani i vežbanju koristeći beležnicu ili aplikaciju za praćenje. Izaberite svoju fizičku aktivnost i spavajte dovoljno, jer dobar san obezbeđuje vašem telu neophodnu energiju i utiče na efikasnije sagorevanje kalorija. ‌Takođe, pravilno napisan plan ishrane je ključni faktor dobrog mršavljenja.

Jasna Vujičić, nutricionista

www.nadijeti.com, Politika

Share: