Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za “genocid u Donbasu”, na istoku Ukrajine.

Rusija sprovodi „deportaciju i masovno ubijanje civila u Donbasu“, rekao je Zelenski sinoć.

„Sve ovo (…) je očigledna politika genocida koju sprovodi Rusija“, rekao je ukrajinski predsednik.

Medvedev: Uslovi Zelenskog za primirje nisu izvodljivi

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da uslovi koje predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski postavlja za primirje nisu izvodljivi.

“Uslovi koje Zelenski postavlja za primirje su kategorični do idiotizma i u principu neizvodljivi”, istakao je Medvedev na Telegramu, preneo je TAS S.

On je kazao da predsednik Ukrajine zahteva da Donbas i Krim ponovo ukrade, kao da nije svestan volje njihovih stanovnika.

Medvedev je rekao i da bi savez Nemačke i Poljske koji eskalira situaciju oko Ukrajine imao koristi ako bi ta zemlja nestala sa mape.

On je ukazao na izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca da Nemačka neće prihvatiti mirovni sporazum koji je nametnula Rusija, što je isti stav koji ima Ukrajina.

“Zašto je Šolcu potrebna Ukrajina? Ne morate da idete daleko u traženju odgovora. Poljsko-pruski savez, koji svom snagom eskalira situaciju i gura poremećenog Zelenskog na sve katastrofalnije izjave i akcije, imao bi veliku korist ako država Ukrajina nestane sa mape”, naveo je Medvedev.

“Biće fabrika bez nadzora, useva, rudnika uglja, strateškog prostora i ljudskih resursa. Sećam se da je neko već krajem 1930. godine pričao na isti način, na istom jeziku i sa istim žarom. Kako se to završilo, poznato je”, rekao je on.

Zelenski: Kijev nije voljan da priča sa Putinom, ali…

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Kijev nije voljan da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali da mora da se suoči sa realnošću da će to najverovatnije biti neophodno kako bi se rat završio.

“Postoje stvari o kojima treba pričati sa ruskim liderom. Ne govorim da je naš narod voljan da priča sa Putinom, ali moramo da se suočimo sa realnošću onoga što prolazimo svi zajedno”, kazao je Zelenski tokom obraćanja indonežanskim intelektualcima, preneo je Rojters.

On je rekao da Ukrajina od tog sastanka želi svoje živote nazad.

“Želimo da povratimo život jedne suverne zemlje, na svojoj teritoriji. Rusija ne deluje još da je spremna da ozbiljne mirovne pregovore”, dodao je Zelenski.

Beta/AFP/Tanjug, Insajder, foto: prntscr/YT/TheTelegraph

Share: