Put od sitnog dilera do šefa grupe podrazumeva dokazivanje, kaže Mile Novaković. Dilere hapse, ali droga prolazi Srbijom i cena raste, navodi Dobrivoje Radovanović

Policija je u proteklih godinu i po dana uhapsila vođe pojedinih kriminalnih klanova u našoj zemlji osumnjičene da su umešani u ubistva i trgovinu narkoticima.

Iza rešetaka su završila brojna zvučna imena iz sveta kriminala poput Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Darka Šarića, Darka Eleza, kao i mnogi pripadnici bandi.

Nakon njihovog hapšenja, utihnuli su i kriminalni obračuni na ulicama. Ipak, posle kraće pauze, čini se da se podzemlje probudilo, te je Beograd krajem aprila i početkom maja ponovo postao poprište sukoba kriminalaca.

Za samo nedelju dana u prestonici su se dogodila tri zločina: Luka Perenčević ubijen je na Banjici, vlasnik kafića „Ritual” Luka Žižić likvidiran je u Novom Beogradu i pokušano je ubistvo Gorana A. zvanog Mali Goksi, ispred osnovne škole u Vinči.

Ministar policije Aleksandar Vulin je gostujući nedavno na jednoj televiziji pojasnio da kada policija uhapsi velike kriminalce, onda mali žele da zauzmu mesto, pokušavaju da se pozicioniraju.

„U njihovom svetu to se dokazuje tako što ubiju nekoga. Onda su važni, uspeli su i onda se od njih kupuju narkotici, a ne od nekog drugog. To je naša realnost i naš život. Ali, ono što je najvažnije, vrlo brzo rešimo svaki zločin i nikad ne odustajemo”, izjavio je Vulin.

Policija je za oko nedelju dana rasvetlila ubistvo Luke Žižića u Novom Beogradu, ali još traga za ubicom Luke Perenčevića na Banjici.

Ministar policije rekao je da je bilo teško rešiti ubistvo Žižića jer je motiv bio nešto što se desilo pre 12 godina.

„Posredi je prestiž među kriminalcima. Kako on da dokaže sebe, da pokaže da je veliki i moćan ako ne ubije nekoga? Poručuje – sada ćete me se plašiti. Mi smo pronašli ubicu, dokazujemo njegove nalogodavce”, naglasio je Vulin.

Iskusni policajac u penziji, Mile Novaković, nekadašnji načelnik u Upravi kriminalističke policije (UKP) kaže za naš list da razvojni put od sitnog dilera do vođe grupe podrazumeva dokazivanje i da su uglavnom sve vođe dobijale pozicije zbog svoje surovosti.

„To što oni rade nije hrabrost već surovost. Sitniji kriminalci iz svog prikrajka posmatraju šta su radile njihove vođe da bi došli do tog mesta”, navodi Novaković.

Naš sagovornik smatra i da su sve pomenute uhapšene grupe, pa i ovi aktuelni zločini, u vezi sa trgovinom drogom gde su u opticaju velike svote novca.

„Često kriminalci iz drugog ešalona preuzimaju poslove uhapšenih članova bandi i bore se za tržište, a neretko se dešava i da zarate unutar iste grupe. Njih najviše zanima novac, a slava i važnost su im u drugom planu”, zaključuje Mile Novaković.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović ne spori da je policija u proteklih godinu dana razbila nekoliko jakih kriminalnih organizacija, ali droga i dalje prolazi Srbijom i diluje se u našoj zemlji i to sa blago povećanim cenama.

„Kriminalni bosovi ne ubijaju lično, nemaju potrebe da se tako dokazuju jer imaju svoje pucače. Glavni dileri već su visokopozicionirani u strukturi kriminala i oni će teže biti uhapšeni”, objašnjava Radovanović za „Politiku”.

Za ubistvo Luke Žižića osumnjičen je Stefan Milašinović. Nakon njegovog hapšenja, policija je otkrila da je on umešan u još jedan zločin te je okrivljen i za ubistvo Nikole Zečevića Zeke u Kragujevcu u februaru prošle godine.

Dvadesettrogodišnji Milašinović priveden je u Kraljevu nekoliko dana posle ubistva na Novom Beogradu, a policija je u međuvremenu otkrila da je on pucao i u Zečevića pre više od godinu dana.

Nikola Zečević je likvidiran u centru Kragujevca kada mu je ubica prišao i pucao u njega. Zločin se mogao videti na snimku sigurnosnih kamera koji su objavili mediji ubrzo nakon ubistva. O ovom zločinu oglasio se i tadašnji direktor policije Vladimir Rebić koji je rekao da je Zečević policiji poznat odranije kao neko ko je u vezi sa trgovinom drogom.

Kriminolog Radovanović dodaje da je ovaj osumnjičeni očigledno pucač i sitan diler.

„Smatram da i Veljko Belivuk i Marko Miljković nisu bili veliki kriminalni bosovi već nečiji pucači”, zaključuje Dobrivoje Radovanović.

Politika

Share: