Nekim mladim korisnicima TikToka prikazuje se potencijalno opasan sadržaj koji bi mogao podstaknuti poremećaje ishrane, samopovređivanje i samoubistvo, tvrdi grupa za bezbednost na internetu.

Istraživanje TikTok algoritma koje je sproveo Centar za suzbijanje digitalne mržnje (CCDH) otkrilo je da se određenim nalozima servira sadržaj o poremećajima ishrane i drugim štetnim temama nekoliko minuta nakon pridruživanja platformi.

Grupa je stvorila po dva naloga u SAD-u, Britaniji, Australiji i Kanadi predstavljajući se kao 13-godišnjaci. Jedan nalog u svakoj zemlji dobio je žensko ime, a drugi je dobio slično ime, ali uz referencu na gubitak težine uključenu u korisničko ime.

Upoređen je sadržaj koji je poslužen tim nalozima u prvih 30 minuta na TikToku.

CCDH je rekao da je koristio ovu metodu korisničkog imena jer su prethodna istraživanja pokazala da će neki korisnici s problemima telesne težine to često izraziti putem svojih društvenih mreža.

CCDH je takođe naveo da su nalozi korišćeni u studiji izrazili sklonost prema videozapisima o slici tela, mentalnom zdravlju i poremećajima ishrane pauziranjem relevantnih videozapisa i pritiskom na „lajk“.

U izveštaju grupe ne pravi se razlika između sadržaja s pozitivnom namerom i sadržaja s jasnijom negativnom namerom – pri čemu CCDH tvrdi da u mnogim slučajevima nije bilo moguće definitivno utvrditi nameru videa, te da čak i oni s pozitivnom namerom mogu još uvek biti uznemirujući za neke.

Izveštaji grupe za onlajn bezbednost tvrdi da je sama brzina kojom TikTok preporučuje sadržaj novim korisnicima štetna.

Tokom istraživanja CCDH je utvrdio da je jednom od njegovih naloga poslužen sadržaj koji spominje samoubistvo u roku od tri minute nakon pridruživanja TikToku, a sadržaj o poremećaju ishrane poslužen je jednom nalogu u roku od osam minuta.

Grupa navodi da su u proseku istraživanim nalozima svakih 39 sekundi servirani videozapisi o mentalnom zdravlju i slici tela.

Istraživanje je pokazalo da su najranjiviji nalozi – koji su uključivali reference o slici tela u korisničkom imenu – dobili tri puta više štetnog sadržaja i 12 puta više sadržaja povezanog sa samopovređivanjem i samoubistvom.

CCDH je rekao da je studija otkrila zajednicu poremećaja ishrane na TikToku koja koristi i kodirane i otvorene hashtagove za deljenje materijala na stranici, s više od 13 milijardi pregleda njihovih videa.

Platforma za deljenje videozapisa uključuje stranicu For You, koja koristi algoritam za preporuku sadržaja korisnicima dok stupaju u interakciju s aplikacijom i prikuplja više informacija o interesima i preferencijama korisnika.

Imran Ahmed, izvršni direktor CCDH-a, optužio je TikTok da „truje umove“ mlađih korisnika.

„Reklamira kod dece mržnju prema vlastitom telu i ekstremne sugestije o samopovređivanju i poremećen, potencijalno smrtonosan odnos prema hrani“, rekao je.

„Roditelji će biti šokirani kada saznaju istinu i biće besni što zakonodavci ne uspevaju zaštititi mlade ljude od velikih tehnoloških milijardera, njihovih neodgovornih aplikacija za društvene mreže i sve agresivnijih algoritama“, kaže.

Nakon istraživanja CCDH je zajedno sa Fondacijom „Molly Rose“, koju je osnovao Ijan Rasel nakon što je njegova ćerka Moli okončala život nakon gledanja štetnog sadržaja na društvenim mrežama, objavila novi vodič za roditelje.

Vodič podstiče roditelje da otvoreno razgovaraju sa svojom decom o društvenim medijima i bezbednosti na internetu i da potraže pomoć grupa za podršku ako su zabrinuti za svoje dete.

Kao odgovor na istraživanje, portparol TikToka je rekao: „Ova aktivnost i rezultirajuće iskustvo ne odražavaju stvarno ponašanje ili iskustvo stvarnih ljudi. Redovno se savetujemo sa zdravstvenim stručnjacima, uklanjamo kršenja naših pravila i pružamo pristup resursima podrške svima kojima je to potrebno“.

„Svesni smo da je sadržaj koji nudi jedinstven za svakog pojedinca i ostajemo usredsređeni na podsticanje sigurnog i ugodnog prostora za sve, uključujući ljude koji odluče da podele svoja iskustva oporavka ili edukovati druge o ovim važnim temama“, dodao je portparol.

N1, Radio Kim

Share: