Odluka uprave zoološkog vrta u Švedskoj da ubije tri šimpanze i rani još jednu posle bekstva iz njihovog ograđenog prostora, izazvala je velike kritike u toj skandinavskoj zemlji.

Uprava Zoološkog vrta u Furuviku objasnila je da bi uspavljivanje životinja umesto da budu ubijene moglo da izazove opasnost po ljude.

Još tri šimpanze još se nalaze van njihovog ograđenog prostora.

Životinje su bile dobro poznate u Švedskoj, a njihova smrt je izazvala gnev.

Istraživač Matijas Osvat, koji ih je pratio nekoliko godina, tvrdi da šimpanze nisu predstavljale opasnost.

„Da sam, recimo, naleteo na njih u parku, puls bi mi porastao, ali ne bih se plašio za život. Ovo je tragedija“, rekao je on za BBC.

Incident je počeo oko podneva u sredu kada su šimpanze izašle iz ograđenog prostora i počele slobodno da lutaju po zoološkom vrtu.

Nije poznato kako su šimpanze pobegle.

Zoološki vrt je trenutno zatvoren zbog zimske sezone, tako da nije bilo posetilaca, ali su zvaničnici zoološkog vrta rekli da odbegle životinje i dalje predstavljaju pretnju i da su zaposleni evakuisani ili im je naređeno da ostanu u zatvorenom prostoru.

„Misli se da su šimpanze miroljubive, ali su izuzetno opasne. Brze su, veoma jake i generalno neustrašive“, navodi se u saopštenju Zoo vrta na Fejsbuku.

Iz tog razloga, uprava vrta je saopštila da je bila primorana da ubije životinje, a ne da ih umiruje strelicama sa sedativima koje se ispaljuju samo iz neposredne blizine.

„U kombinaciji sa činjenicom da može sa prođe i do 10 minuta pre nego što anestezija počne da deluje, ovo bi predstavljalo veliku opasnost po bezbednost ljudi“, navodi se u saopštenju.

Ali odluka da šimpanze budu ubijene naišla je na velike kritike.

Bivša čuvarka, koja je sa životinjama radila 30 godina, optužila je zoološki vrt da se ponaša neprofesionalno.

„Mislim da su se uspaničili“, rekla je Ing-Mari Person za javni servis SVT.

Zoološki vrt je u petak potvrdio identitet dve mrtve šimpanze, Linde i Torstena.

Za treću je takođe potvrđeno da je mrtva, a strahuje se da su ubijene još dve šimpanze – Santino i Manda.

Posle više godina provedenih u istraživanju šimpanzi, kognitivni zoolozi sa Univerziteta u Lundu obustavili su saradnju sa Zoološkim vrtom u Furuviku.

„Dobro sam ih poznavao. Grlio sam Mandu, ljubio Lindu i natezao sam konopac sa Santinom“, rekao je Matijas Osvat.

Podsetio je i da i da su šimpanze pre više godina takođe pobegle iz svog ograđenog prostora kada je u zoološkom vrtu bilo posetilaca.

Santino je bio poznat i izvan Švedske po umetničkim veštinama i navodno je bio miljenik švedske princeze Viktorije.

BBC, danas.rs

Share: