Od Nove godine je dvadesetak službenika afroameričkog porekla napustilo deo predsedničke administracije koji radi za Džozefa Bajdena i njegovu zamenicu Kamalu Haris.

Belu kuću je od početka godine napustio ili se sprema da to učini najmanje 21 službenik afroameričkog porekla. Pravi „egzodus” saradnika i pomoćnika crne boje kože je prema jednom bivšem zvaničniku s najmoćnije svetske adrese, Avenija Pensilvanija 1600, već dobio interni naziv – „blegzit” (Blaxit).

Oni koji su ostali da rade za tim Džozefa Bajdena i njegovu zamenicu Kamalu Haris kažu da odlazak njihovih kolega nije neobičan jer je radno okruženje u Beloj kući takvo da zaposleni imaju malu podršku šefova i šanse za profesionalno napredovanje. A jedan od razloga za napuštanje posla je i mala plata.

Prvi veliki odlazak dogodio se u decembru, kada je Simon Sanders, viša savetnica i glavna portparolka potpredsednice Kamale Haris, objavila na kraju gostovanja na televizijskom kanalu Em-Es-En-Bi-Si da napušta Belu kuću.
„Čuo sam za egzodus afroameričkih službenika iz Bele kuće, tzv. blegzit, i zabrinut sam”, kaže za portal „Politiko” Spenser Overton, predsednik Zajedničkog centra za političke i ekonomske studije, koji prati različitost u redovima vladinog osoblja.

Spenser podseća da su „crni glasači” činili 22 procenta birača predsednika Bajdena na izborima u novembru 2020. godine. Zato je po njemu od suštinskog značaja da se Afroamerikanci ne regrutuju samo da služe na višim, srednjim i nižim pozicijama u Beloj kući već i da budu uključeni i u donošenje glavnih političkih i kadrovskih odluka i da imaju prilike za napredovanje.

Jedan zvaničnik Bele kuće odbacio je zabrinutost koja se u javnosti pojavila povodom odliva tzv. crnih stafera, rekavši da se oko 14 odsto sadašnjih zaposlenih u Bajdenovoj užoj administraciji identifikuju kao Afroamerikanci, što je u skladu s njihovom zastupljenošću na nacionalnom nivou. Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer ističe da je predsednik Bajden ponosan što je uspeo da oko sebe okupi najraznovrsniji tim i da je iskreno posvećen da sve zajednice budu zastupljene.

„Ovo je normalno vreme za fluktuaciju u svim oblastima u bilo kojoj administraciji i osoblje crne boje kože je unapređeno po višoj stopi od ostalih službenika”, kaže Karin Žan-Pjer.

Po stupanju na dužnost Bajden je obećao da će njegova administracija izgledati raznovrsno, kao i Amerika, i da će uključiti pun spektar talenata koje imamo. On i njegov tim su preduzeli korake u tom pravcu. Tako je Kamala Haris postala prva žena potpredsednica Amerike i prva Afroamerikanka potpredsednica. Zatim je Bajden postavio svoje ljude afroameričkog porekla u Vrhovni sud, odboru guvernera Federalnih rezervi, sekretara za štampu.

Ali na nižim nivoima administracije to obećanje je bilo teže održati. Jedan od razloga zbog kojih Afroamerikanci na nižim i srednjim službeničkim položajima odlaze iz Bele kuće jeste skromna plata, što odbija one koji potiču iz bogatijih porodica da prihvate posao. Kako kaže, početna godišnja zarada od 48.000 dolara nije privlačna i mnogi Afroamerikanci, ako imaju priliku, iz Bele kuće odlaze na plaćenija radna mesta.

Politika

Share: