Rusija sada verovatno ostvaruje veće prihode od izvoza fosilnih goriva nego pre invazije na Ukrajinu, jer porast cena u svetu neutrališe napore Zapada da smanji rusku zaradu, rekao je danas američki savetnik za energetsku sigurnost Amos Hohstin.

„Ne mogu to poreći“, rekao je Hohstin na saslušanju u senatskom pododboru za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, kada su ga pitali zarađuje li Moskva više novca od prodaje svoje nafte i gasa sada nego nekoliko meseci pre izbijanja rata, prenela je Hina.

SAD i Evropska unija su se složili da zabrane uvoz ruskih fosilnih goriva i uveli su sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu. To je smanjilo globalnu trgovinu ruskim energentima, ali je istovremeno doprinelo porastu globalnih cena nafte i gasa, pa je cena barela nafte danas iznosila 123 dolara, najviše u poslednja tri meseca.

Hohstin je rekao da je potražnja za naftom u svetu nakon pandemije kovida mnogo veća nego što je iko mogao da predvidi.

Rusija je zbog toga mogla da proda više sirovina drugim kupcima, uključujući velike potrošače energije, poput Kine i Indije, uz velike popuste u odnosu na druge snabdevače.

Hohstin je rekao da, iako je cena ruskih sirovina za Kinu i Indiju niža nego kod drugih proizvođača, globalni porast cena znači da su ruski prihodi sada vrlo verovatno veći.

Indija je, na primer, kupila dvostruko više ruske nafte u maju nego u aprilu, u rekordnom iznosu od 840.000 barela dnevno, a prema konsultantskoj firmi Kpler to će najverovatnije ponovno porasti u junu.

danas.rs

Share: