Komadant Oružanih snaga Ukrajine veruje da će ruske snage još jednom pokušati osvojiti Kijev. Prvi pokušaj osvajanja Kijeva nedugo nakon početka rata je, podsetimo, neslavno propao. U intervjuu za Economist, general Valerij Žaluzni, rekao je da se ukrajinska vojska priprema za novi ruski pokušaj osvajanja Kijeva, za kojeg smatra da bi se mogao dogoditi u februaru ili martu.

Na novinarsko pitanje kako procenjuje rusku mobilizaciju oko 300.000 rezervista i bivših vojnika, rekao je da je bila uspešna: “Možda nisu najbolje opremeljeni, ali i dalje nam predstavljaju problem. Procenjujemo da imaju rezerve od 1.2 do 1.5 miliona ljudi… Rusi pripremaju oko 200.00 vojnika. Nimalo ne sumnjam da će opet pokušati osvojiti Kijev, izjavio je Žaluzni a prenosi index.hr.

Žaluzni kaže da su njegovi generali izračunali koliko Ukrajini treba tenkova, artiljerije i vojnika kako bi odbila još jedan ruski napad na Kijev. Navodi da su ruski komadanti povukli svoje vojnike izvan dometa američkih višecevnih bacača HIMARS, dodajući da je to oružje s najvećim dometom koje Ukrajina trenutno ima. 

Komadant ukrajinske vojske povukao je paralelu s Drugim svetskim ratom, kazavši kako Rusi “negde iza Urala pripremaju nove resurse”. “Prema mojim kalkulacijama, Rusi su oko 3.5-4 godine intenzivno pripremali resurse: ljudstvo, opremu i municiju. Imali su resursa za tri meseca kako bi postigli svoje ciljeve”, rekao je.

“Činjenica da su iscrpili te resurse i bacili taj potencijal a da pritom praktično nisu ostvarili nikakav rezultat pokazuje da su pogrešno procenili situaciju. Sad moraju opet razmišljati o tome kako se izvući iz te situacije”, ustvrdio je Žaluzni. 

“Sad verovatno traže načine kako zaustaviti borbu, odnosni napraviti pauzu pod svaku cenu: granatiranjem civila, puštanjem naših žena i dece da se smrznu nasmrt. To im treba iz jednog jednostavnog razloga: Treba im vremena da prikupe resurse i stvore novi potencijal kako bi mogli postići svoje prvobitne ciljeve”, rekao je ukrajinski general

“Po mom mišljenju, iako ja nisam stručnjak za energetiku, čini mi se da smo na rubu. Balansiramo po tankoj liniji. Ako nam unište energetsku mrežu, tada će se vojnici i žene i deca početi smrzavati. Takav scenario je moguć. Možete li zamisliti u kakvom bi raspoloženju tada bili naši borci? Bez vode, struje i grejanja, kako uopšte možemo govoriti o pripremanju resursa za nastavak borbe?”, zapitao se Žaluzni.

Share: