Za studente, uslov bi, prema ovom predlogu, bio da bar jedan semestar provedu u učionici.

Direktori škola navode da, kao partneri Ministarstva prosvete i oba obrazovna zavoda, na ovaj način zajedno mogu da doprinesu unapređenju obrazovno-vaspitnog sistema i učine ga kvalitetnijim, ekonomičnijim i efikasnijim.

Na skupu, koje je Društvo direktora organizovalo na Tari, posebno je istaknut problem stručne zastupljenosti nastave iz pojedinih predmetam, odnosno manjka kadra. To se posebno odnosi na matematiku, fiziku, hemiju, informatiku, nemački jezik…

“Predlažemo donošenje zakonskog rešenja koje omogućava angažovanje penzionisanih profesora, ili da se ustanovi sistem stručne prakse za studente nastavničkih fakulteta u kojoj bi oni bili u obavezi da bar jedan semestar na master studijama provedu u školi, i u neposrednoj nastavi pod nadzorom mentora iz te škole i profesora sa matičnog fakulteta“, stoji u predlogu, prenose Novosti.

Kako navode, to bi moglo biti rešenje problema, ali i dobar način uvođenja u posao budućih nastavnika koji bi mogli na taj način da steknu uslove za polaganje stručnog ispita, odnosno ispita za licencu. Ako bi ovo bilo praćeno i merama države koje bi motivisale upis na nastavničke fakultete, problem bi mogao biti dugoročno rešen.

Za rad u školi potrebno je da nastavnici imaju položenu metodiku nastave, pedagogiju i psihologiju. Ima studenata koji su puni entuzijazma i odlično rade svoj posao. Nastavnik mora imati ‘ono nešto’. Ima kolega koji rade i po 30 godina, ali teško prihvataju promene. Sve se vrti oko plata i neće da se menjaju. Nekada su u osnovnoj školi predavili nastavnici sa završenim šestim stepenom. Zašto sada neko sa sedmim ne može, u čemu je razlika“, kaže za Novosti kaže direktorka beogradske OŠ “Olga Petrov” Merica Buj Bjelogrlić.

Nadležno ministartvo nema podatak koliko profesora iz ovih predmeta nedostaje, a neke nezvanične procene su da ih manjka oko 1.000. Poslednje javno dostupne analize su iz 2018. godine, kada je u osnovnim i srednjim školama u Srbiji radilo 457 nedovoljno stučnih nastavnika iz matematike, 239 nastavnika iz fizike, 109 iz informatike, 133 iz nemačkog i 48 iz engleskog jezika.
021.rs

Share: