Ako rad ruskih medija, novinara nije normalizovan u SAD, uvešćemo stroge mere. Pozvali smo sve šefove moskovskih predstavništava američkih medija u Kremlj da im predočimo posledice neprijateljske politike njihove vlade“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Rusija optužuje zapadne zemlje da uvode restrikcije ruskim medijima u inostranstvu, uključujući i zabrane emitovanja nekih prodržavnih kanala, prenosi Glas Amerike.

Poslanici Dume su usvojili zakon prema kome je dozvoljeno zatvoriti strani medij u Rusiji, ako je zapadna zemlja “neprijateljski nastrojena” prema ruskim medijima.

Od početka invazije na Ukrajinu 24. februara, Rusija je uvela 15-godišnje kazne za novinare koji šire “lažne vesti o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini”. Zbog tog zakona, neki zapadni mediji su već povukli novinare iz Rusije.

Drugi, poput Rojtersa, ostali su u zemlji i nastavili da izveštavaju. Rusija rat u Ukrajini zove “specijalnom vojnom operacijom” čiji je cilj da razoruža i “denacifikuje” Ukrajinu.

Kijev i saveznici tvrde da je to izgovor za rat u kojem su stradale hiljade, uništeni su gradovi, a više od šest miliona ljudi je moralo da izbegne.

021.rs

Share: