Majkrosoft kupuje četiri odsto akcija u Londonskoj berzi kao deo dogovora prema kojem će britanski operater tržišta potrošiti na Majkrosoftove usluge u “oblaku”, odnosno klaudu, najmanje 2,8 milijardi dolara u narednih 10 godina partnerstva, prenosi CNN.

Kompanije su najavile partnerstvo u zajedničkoj izjavi 12. decembra ističući prednosti koje će pružiti klijentima berze kroz poboljšane podatke i analitiku.

Kao deo dogovora, platforma podataka Londonske berze i druga tehnološka infrastruktura biće prebačena u Azure, veliki javni claud, proizvod američkog tehnološkog diva.

Poslovanje Berze s podacima i analitikom čini dve trećine prihoda te grupe, naglasio je CNN, dodajući da je Londonska berza prošle godine dovršila 27 milijardi dolara vrednu akviziciju Refinitiva, kompanije za finansijske informacije, čime je postala druga najveća kompanija za finansijske podatke iza Blumberga.

Majkrosoft će kupiti deonice Londosnke berze od Blekstouna i Tomson Rojtersa, a očekuje se da će kupovina biti završena u prvom kvartalu 2023.

Dogovor koji spaja jednu od najvećih američkih tehnoloških kompanija s najvećom evropskom berzom po tržišnoj vrednosti odražava sve veću simbiozu između tehnoloških divova i finansijskih tržišta, ocenjuje Volstrit džurnal.

Stručnjaci smatraju da za tehnološke kompanije ovi poslovi garantuju stalan dotok gotovine s berzi za korišćenje usluga u oblaku.

Uz 2,8 milijardi dolara koje je LSEG pristao da potroši na Azure oblak, Majkrosoft očekuje da će zaraditi dodatnih 2,2 milijarde dolara tokom 10 godina od trgovaca, investitora i finansijskih savetnika koji posluju s LSEG-om i takođe koriste oblak.

Što se tiče berzi, ukazuje Volstrit džurnal na mišljenja stručnjaka, ovakvi ugovori im omogućuju veću upotrebu podataka i dosezanje do šireg kruga kupaca.

Dogovor Majkrosofta i Londonske berze ukazuje na sve veću potrebu prisustva visoke tehnologije u finansijskim tržištima odnosno na povećanu potražnju ulagača za informacijama koje im daju prednost na sve bržim elektronskim tržištima, ukazuje Blumberg.

Prema ovogodišnjem izveštaju Barton Tejlor internešnal konsaltinga, globalna potrošnja na podatke i vesti o finansijskim tržištima porasla je za 7,4 odsto na rekordnih 35,6 milijardi dolara u 2021.

Dok ugovor naglašava sve veći fokus LSEG-a na podatke i analitiku, njena transakcija s Majkrosoftom takođe doprinosi, ukazao je Blumberg, nedavnom trendu povezivanja berzi i tehnoloških kompanija nakon sličnih partnerstava između Nadaska i Amazon Web Services, kao i Gugla i Alfabetove CME grupe s ciljem premeštanja tržišne infrastrukture u oblak.

Dogovor LSEG i Majkrosofta dodatno učvršćuje usmerenost Londonske berze prema tehnologiji i podacima kao srcu njene strategije pod njenim izvršnim direktorom Dejvidom Švimerom, ukazuje londonski Tajms.

Švimer je preuzeo upravljanje grupom u avgustu 2018. i godinu dana kasnije otkrio je ambiciozan ugovor o kupovini Refinitiva, bivšeg odeljenja za podatke u kompaniji Tomson Rojters za 27 milijardi dolara u gotovini i deonicama.

Ovo preuzimanje, naglašava Tajms, koje je dovršeno u januaru prošle godine, značajno je proširilo LSEG-ovo poslovanje s podacima i informacijama u vreme kada finansijska tržišta postaju sve više elektronska.

Podaci LSEG-a biće dostupni u Majkrosoftovim programima, što će korisnicima omogućiti lakšu komunikaciju i stvaranje finansijskih modela, kao i analizu podataka iz LSEG sadržaja na Majkrosoftovom softveru, u skladu s regulatornim kontrolama.

LSEG, koji postoji više od 300 godina, poseduje Londonsku berzu i FTSE Rasel indekse i nudi niz drugih usluga kompanijama i njihovim investitorima, navodi Tajms dodajući da kompanija zapošljava 25.000 ljudi u 70 zemalja.

danas.rs

Share: