Elegantna “Šeherezada”, kako je opisuje Rojters, sa šest paluba bila je na popravci u italijanskoj luci Marina di Karara od septembra, ali nedavne aktivnosti na pristaništu sugerisale su da se posada možda sprema da izađe na more.

Izvor sa direktnim saznanjima o višenedeljnoj istrazi o brodu rekao je da policija veruje da je vlasnik Eduard Hudainatov, bivši šef ruskog energetskog giganta “Rosnjefta” koji trenutno nije meta sankcija EU.

U saopštenju u kome je najavljeno nalog za zaplenu, ministarstvo finansija nije imenovalo vlasnika, rekavši samo da ima veze sa “istaknutim elementima ruske vlade”.

Italijansko ministarstvo je saopštilo da se sam vlasnik ne nalazi ni na jednoj listi sankcija koju je sastavio Brisel nakon ruske vojne operacije u Ukrajini. Međutim, navodi se da je Rim tražio od Brisela da to ispravi i da je naredio da se brod zapleni dok se ne donese odluka.

Policija se ukrcala na jahtu kasno u petak kako bi izvršila naređenje, saopštila je italijanska vlada. Italija je u martu i aprilu zaplenila vile i jahte vredne više od 900 miliona evra od bogatih Rusa, koji su redovno dolazili u zemlju na odmor i kupili imovinu na mnogim prestižnim lokacijama.

Italijanska policija se namučila da identifikuje pravog vlasnika “Šeherezade”, koja je registrovana na Kajmanskim ostrvima.

Isporučena svom misterioznom vlasniku 2020. godine, jahta ima dve platforme za sletanje helikoptera i može da primi 18 gostiju i 40 članova posade.

RTS, Rojters, 021.rs

Share: