Odbornici Skupštine Srebrenice srpske nacionalnosti danas su minutom ćutanja odali počast svim nevino stradalim stanovnicima Srebrenice u proteklom ratu u BiH, dok su bošnjački odbornici, kao i prošle godine, bojkotovali komemorativnu sednicu. Sednici, koja je održana povodom obeležavanja stradanja Srba i Bošnjaka iz te opštine u ratu od 1992. do 1995. godine, od šest bošnjačkih odbornika prisustvovao je samo predsednik Skupštine opštine Salko Tursunović.

Ostali bošnjački odbornici bojkotovali su sednicu sa obrazloženjem da je, umesto Tursunovića, koji je bio odsutan zbog lečenja, pozivnicu potpisao potpredsednik Skupštine opštine Miloš Milovanović. Načelnik srebreničke opštine Mladen Grujičić rekao je da su srpski odbornici danas poslali poruku da poštuju sve žrtve kojima su odali poštu, dok je, kako je ocenio, bošnjačka strana necivilizacijski propustila priliku da to učini, politizujući i svoje i tuđe žrtve, preneo je Tanjug.

On je istakao da sadašnja bošnjačka garnitura u lokalnoj vlasti u Srebrenici želi da određuje čije žrtve treba poštovati, iako je odluka o tome doneta u mnogo složenijim uslovima, kada su skoro svi odbornici bili ratni veterani.

„Taj skupštinski sastav je zaključio da su zločini počinjeni i žrtve bile na svim stranama i da ih se treba sećati i odavati im poštu, što sadašnji bošnjački predstavnici opstruišu. To je žalostan i necivilizacijski odnos prema žrtvama”, ocenio je Grujičić. Prema njegovim rečima, prošlost se ne može promeniti, ali se moraju stvarati koncepti za budućnost i bolji život. Grujičić je istakao da svako ko je činio zločine u ime bilo koga treba da odgovara i da je kao načelnik opštine spreman da pruži podršku svim institucijama koje na zakonit i pravedan način tragaju za istinom i pravdom.

On je rekao da su ovo za sve Srebreničane dani puni tuge i bola i da su prisutne pojačane emocije, te da treba sačuvati dostojanstvo i civilizovano odati počast svim nevino ubijenim žrtvama od 1992. do 1995. godine. Svesni velikih ljudskih stradanja u srebreničkoj opštini, odbornici su 2005. godine zaključili da su u toj opštini stradali pripadnici bošnjačkog i srpskog, ali i ostalih naroda, i od tada se svake godine 10. jula održava komemorativna sednica lokalnog parlamenta i odaje pošta svim nevino nastradalim Srebreničanima.

Politika

Share: