Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je pred Savetom bezbednosti UN da je ruski rat protiv Ukrajine napad na temelje svetskog poretka i da neutralnost u tom sukobu znači podršku agresoru.

Borelj je putem video linka rekao da Rusija vodi rat protiv Ukrajine na tlu Evrope, ali da to nije evropski rat, već “napad na temelje UN i Saveta bezbednosti, od njegove stalne članice”.

“Pred agresijom niko ne može biti neutralan. Biti neutralan u ovom slučaju znači biti na strani agresora. Niko ne može da živi bezbedno u svetu gde je nezakonita upotreba sile normalizovana ili tolerisana”, kazao je Borelj.

On je rekao da je rat Rusije protiv Ukrajine već ostavio desetine hiljada mrtvih i preko pet miliona izbeglica izazvavši najbrže rastuću izbegličku krizu od Drugog svetskog rata.

“Ovaj rat šalje talase širom sveta. A ovo dovodi do već postojeće prehrambene krize zbog prinosa koji pate zbog klimatskih promena”, izjavio je šef diplomatije.

Svetski program za hranu procenjuje da se broj osoba koje nemaju siguran pristup hrani udvostručio sa 135 miliona pre pandemije na 276 miliona na početku 2022. i da će taj broj zbog rata porasti na 323 miliona.

“Pozivam sve vas da pomognete da se okonča rat, da se obnovi suverenitet Ukrajine i da se osigura obuzdavanje globalnih posledica, posebno rastuće krize sa hranom”, rekao je Borelj.

On je naveo da Rusija trenutno blokira najmanje 20 miliona tona ukrajinskog žita koje ne može da stigne na svetska tržišta.

“To je ekvivalent 300 masivnih brodova koji bi trebalo da pristaju u lukama širom sveta. Umesto toga, Rusija bombarduje ukrajinske luke, infrastrukturu i poljoprivredno zemljište. U potpunosti podržavamo napore UN-a da Ukrajina ponovo otvori svoje luke i nastavi sa isporukom žita u svet”, izjavio je on.

Borelj je naglasio da sankcije EU nisu uzrok nestašice hrane i da one ciljaju samo na sposobnost Kremlja da finansira vojnu agresiju a ne na sposobnost vodjenja legitimne trgovine.

“Sankcije EU ne zabranjuju uvoz i transport ruske poljoprivredne robe, ni djubriva, niti za plaćanje takvog ruskog izvoza”, rekao je on.

Beta, 021.rs

Share: