Američki predsednik Džozef Bajden zatražio je strože zakone o oružju posle masovnih ubistava u SAD, prenosi jutros Glas Amerike (VOA).

„Dosta, dosta“, uzviknuo je sinoć više puta predsednik SAD Džo Bajden tokom obraćanja naciji, moleći Kongres da preduzme mere protiv oružanog nasilja posle masovnih ubistava za koje je rekao da su škole i druga svakodnevna mesta pretvorile u „polja smrti“.

Ako zakonodavci ne budu reagovali, upozorio je Bajden, birači bi trebalo da svoj bes pretvore u centralno pitanje na novembarskim izborima, na polovini predsedničkog mandata.

U obraćanju iz Bele kuće Bajden je priznao da nailazi na ogroman politički otpor dok pokušava da poveća pritisak na Kongres da usvoji stroža ograničenja u vezi sa oružjem, s obzirom da su slični napori bili neuspešni posle prethodnih napada.

Bajden je ponovo zatražio da se obnovi zabrana na prodaju poluautomatskog i automatskog oružja i šaržera velikih kapaciteta.

Ako Kongres neće da prihvati sve njegove predloge, kako je rekao, mora bar da pronađe kompromis, kao što je sprečavanje onih koji imaju problema sa mentalnim zdravljem da dođu u posed oružja ili podizanje starosne granice za kupovinu poluatomatskoh i automatskog oružja sa 18 na 21 godinu.

„Koliko smo još pokolja spremni da prihvatimo“, pitao je je Bajden posle prošlonedeljnog masakra koji je počinio 18-godišnjak, koji je ubio 19 učenika i dva nastavnika u osnovnoj školi u Juvaldeu u Teksasu, i još jednog napada u sredu u Tulsi, u Oklahomi, gde je napadač pucao i ubio četiri osobe i sebe u medicinskoj ordinaciji.

Bajden je rekao da mora nešto da se preduzme, prozivajući Senat u kojem je neophodno 10 glasova republikanaca da bi se usvojio zakonski predlog.

„Znam koliko je to teško, ali nikad neću odustati. A ukoliko Kongres ne bude reagovao, verujem da ovog puta većina Amerikanaca takođe neće odustati“, dodao je Bajden.

danas.rs

Share: