Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Ljubitelj ste ludog provoda? Volite dobru hranu? Uživate u otkrivanju neobičnih tradicija i još neobičnijih običaja? Žudite za skrivenom destinacijom na kojoj ćete dočekati Novu godinu na poseban i nezaboravan način? Dobrodošli u Srbiju!

Ukoliko je bar jedan odgovor na neko od ovih pitanja pozitivan, počnite da pakujete kofere jer ste vi odličan kandidat za obilazak destinacije koju Lonely planet opisuje kao “prijatnu, gostoprimivu i zemlju odlične zabave”, a oni koji je posete kao “iznenađujuće otkriće i mesto sa koga nose prelepe uspomene”. Ukoliko, ipak, spadate u one kojima je potreban još poneki razlog kako bi Srbija postala vaša holiday destinacija, jednostavno nastavite da čitate ovaj tekst.

1. Zagarantovano dobar provod

Ova tvrdnja je 100% proverena, tačna i neosporna. Da li imamo dokaze? Naravno! Tu su neki od najpoznatijih evropskih festivala poput Exita i Guče, na desetine klubova, kafana, splavova i barova koji su sinonim za najluđu zabavu, ali i gostoprimstvo i “toplina” srpskog naroda uz pomoć kojih i najobičniji odlazak na piće, može da se pretvori u najbolji provod ikada.

To znači da je dovoljno da se naoružate dobrim raspoloženjem, i da bez obzira da li ćete isplanirati vaše vreme ili sve prepustiti slučaju, u Srbiji jednostavno ludo i nezaboravno provesti.

Za vreme praznika atmosfera u gradovima širom države postaje još uzbudljivija, pa nećete morati mnogo da se namučite da pronađete dobru zabavu. Zapravo, gotovo uopšte. Ona će vas čekati na nekom gradskom trgu, u lokalnom baru, tradicionalnom srpskom restoranu ili baš tu negde iza ugla. Jer, tako se stvari obično odvijaju u Srbiji – spontano i nepredvidljivo.

2. Raj za gurmane

Sezona praznika je obično vreme kada se svi opustimo, prestanemo da brojimo kalorije i počnemo da uživamo u čarima hrane. Zaista, da li možete da pronađete nekoga ko će u ovom periodu da razmišlja o svim tim malim gresima koji čine život lepšim? U Srbiji teško. Ovde se, zapravo, praznici vezuju za dobru, ukusnu, jaku i raznovrsnu hranu. Na prazničnom meniju uglavnom se nalaze tradicionalni specijaliteti, a taj jelovnik je sve, samo ne kratak i skroman.

Od sarme, Karađorđeve šnicle, nadaleko čuvenih ćevapa i ajvara, preko bureka, gibanice, kajmaka, do primamljivih srpskih poslastica, lista je predugačka. Zbog toga vam toplo preporučujemo da svratite u neki tradicionalni srpski restoran ili etno selo, gde ćete u sve ovo moći lično da se uverite.

3. Dve Nove Godine

Da, dobro ste pročitali! Ukoliko se odlučite da posetite Srbiju za vreme praznika, dobre su šanse da ćete Novu Godinu dočekati dva puta. I dalje vam nije jasno? Iako zvuči zbunjujuće, zapravo je veoma jednostavno. Radi se o tome da Srbi pored dočeka i proslave regularne, praktikuju i obeležavnje Srpske ili Pravoslavne Nove Godine. Zanimljivo, zar ne?

I danas postoje različita mišljenja o razlogu, načinu i opravdanosti obeležavanja ove Nove godine u moderno doba. Ali, kada bolje razmislimo, da li je to uopšte važno? Ovo je još jedan povod da se u Srbiji slavi, druži i širi dobra energija, a u tome i jeste poenta praznične euforije, zar ne?

4. Tri poljupca, širok osmeh i glasan pozdrav

Velika je verovatnoća da ćete upravo ovako biti dočekani ukoliko se odlučite da posetite Srbiju. Velike su šanse i da će se vaš domaćin odmah ponuditi i da vas provede kroz grad, ispriča gomilu zanimljivosti o srpskoj istoriji, kulturi i narodu, ili ugosti u svom domu.

Zahvaljujući ovakvom dočeku, ali i toplini, srdačnosti i prisnosti na kojoj se zasnivaju srpski odnosi, ova zemlja se sve češće vezuje za gostoprimstvo, dobro raspoloženje i ljubaznost. Zbog svega navedenog, spremite se za odličan provod, mnogo izgovorenih “Živeli” i tople praznične atmosfere u kojoj ćete se neretko osetiti kao kod svoje kuće.

5. Neotkriveni dragulji

Ukoliko ste u potrazi za nekomercijalnim lokacijama, a vaš savršen praznični provod podrazumeva istraživanje manje poznatih, gotovo skrivenih mesta, u Srbiji ćete imati dosta posla! Naime, širom zemlje nalaze se na hiljade prirodnih, kulturnih i istorijskih bogatstava na kojima nećete naići na dosadne turiste, već na neistražena blaga koja će vas zaseniti lepotom i veličanstvenošću.

Bilo da se odlučite za obilazak srednjovekovnih manastira, istraživanje fascinantnih arheoloških nalazišta, dvoraca i tvrđava, ili vreme posvetite uživanju u lepotama srpskih planina, reka, banja, pećina ili etno sela, jedno je sigurno – nećete pogrešiti. Naoružajte se mapama, fotoaparatom, dobrim raspoloženjem i istraživačkim duhom, i praznična avantura može da počne!

4. Vreme kad se slavi

Ukoliko ste fan jedinstvenih običaja, interesantnih obreda i neobičnih verovanja, sada je pravo vreme da posetite Srbiju! Brojne manifestacije, zanimljivi praznici i tradicionalni obredi koji se odvijaju u decembru i januaru, odlična su prilika da doživite jedinstvenu kulturu i vrcavi duh srpskog naroda. Odakle početi?

Odgovor je jednostavan – od jednog od najvažnijih dana u svakoj tradicionalnoj srpskoj porodici, odnosno obeležavanja krsne slave. Iako se, prema običaju u Srbiji “na slavu ne zove”, proslava kućnog sveca je u većini slučajeva rezervisana za porodicu i bliske prijatelje. Ukoliko se, ipak, nađete na jednom ovakvom događaju, sigurni smo da ćete kući otići prepuni utisaka.

7. Budget friendly

Još jedna pozitivna stvar ukoliko planirate prazničnu posetu Srbiji, jeste to što nećete morati previše da brinete o budžetu koji imate. Od povoljnih aranžmana, preko atraktivnih cena hrane, pića i uslužnih delatnosti, do simboličnih ulaznica za muzeje, manifestacije i druge turističke atrakcije, Srbija je na strani pristupačnijih evropskih destinacija.

Ova pogodnost ostavlja vam više prostora da se opustite, istražujete i uživate u svemu onome što Srbija ima da vam ponudi. Čekamo vas!

Praznici u Srbiji: 7 razloga da budete ovde, Serbia.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published.