Britanija će Ukrajini isporučiti raketnu artiljeriju velikog dometa, uprkos pretnjama koje je ruski predsednik Vladimira Putina izrekao juče da će bombardovati nove ciljeve ukoliko slično oružje iz SAD bude isporučeno Kijevu.

Velika Britanija će poslati nekoliko guseničarskih raketnih sistema M270, koji mogu da pogode ciljeve udaljene i do 50 milja, u nadi da mogu da poremete koncentrisanu rusku artiljeriju koja udara po gradovima u istočnoj Ukrajini.

Ben Volas, britanski ministar odbrane, tvrdi da je odluka da se isporuče raketni bacači opravdana jer „kako se menja ruska taktika, tako se mora i naša podrška Ukrajini“.

Ovaj potez rizikuje da dodatno isprovocira već iznervirani Kremlj, piše Gardijan.

Velika Britanija, zajedno sa SAD i drugim zapadnim zemljama, započela je rat obećavajući samo da će isporučiti „odbrambeno oružje“ kako bi pomogla Ukrajini da odbije rusku invaziju. Ali kako je Rusija ostvarila napredak na istoku i jugu zemlje, zapadne zemlje su postepeno slale sve više smrtonosnog oružja.

London je rekao da je blisko sarađivao sa Vašingtonom. Britansko saopštenje usledilo je nekoliko dana nakon što su SAD rekle da će poslati četiri slična kamionska sistema Himars. Sistemi SAD i Velike Britanije su namenjeni da budu komplementarni. Domet i jednog i drugog je daleko veći od bilo kog kopnenog oružja koje Ukrajina trenutno ima.

Kao i SAD, Velika Britanija je tražila uveravanja od Kijeva da M270 neće biti korišćeni za gađanje ciljeva unutar Rusije. Britanski odbrambeni izvor je rekao da će se oružje koristiti „za odbranu Ukrajine, u Ukrajini“.

„Uvereni smo da će oružje biti upotrebljeno na odgovarajući način“, dodao je izvor.

Britanija nije rekla koliko M270 šalje, iako je taj broj mali i biće uporediv sa odlukom SAD da pošalju četiri Himara. Ukrajinske trupe će biti obučene kako da koriste lansere u Velikoj Britaniji, dodalo je Ministarstvo odbrane, a kijevske snage će biti snabdevene odgovarajućim raketama „u velikim razmerama“.

danas.rs

Share: