„Nikada šturija izjava Vučića nakon sastanka u Briselu“, kaže za Radio Kim poslanica Demokratske stranke Tatjana Soldatović Manojlović, ističući da predsednik Srbije nije stigao da angažuje spin medije kojima rukovodi. Ipak, tabloidi od jutros Vučića već proglašavaju pobednikom. „Što on definitivno jeste. Srbija je izgubila a Vučić je dobio. Srbija je dobila apsolutno po svim tačkama nepovoljan predlog, a Vučić je dobio opstanak na vlasti, što je njemu najbitnije“, kaže Soldatović Manojlović komentarišući jučerašnji sastanak u Briselu.

Osim Vučića dobija i Kurti, uverena je poslanica u Skupštini Srbije jer, kako kaže, time kupuju vreme da zadrže svoje fotelje.

„Sporazum je nesumljivo izrazito nepovoljan po Srbiju, vrlo je povoljan po Prištinu, iz teksta predloga se ne vidi da je priznato ili potvrđeno ili zaštićeno ijedno pravo i legitiman interes Srbije na Kosovu. Sa druge strane, kosovskim Albancima se otvara mogućnost za učlanjenje u sve međunarodne, uključujući i UN. Sporazum kojim jedna strana dobija sve a druga ništa, ne može se nazvati pobedom“.

Poslanica DS-a smatra da Vučić i njegov režim nisu u stanju da očuvaju interese Srbije i Srba na Kosovu. „Vučić nije iskoristio mogućnost od Briselskog sporazuma da popravi i osnaži poziciju Srbije u pregovorima već se trudio da osnaži svoju vlast“.

Ključno je pitanje, kaže ona, šta Srbi koji žive na Kosovu dobijaju i o svemu tome misle. Njih niko ne pita. Niko ih nije pozvao, osim one koje su ucenili i one koji imaju privilegije članstva u Srpskoj listi, ostale ljude niko ništa ne pita. Nijednom nije organizovan nijedan okrugli sto, nijedna tribina, nijedna debata, da se pozovu intelektualci sa Kosova, misleći ljudi, ljudi sa kičmom koji imaju stav, da se čuje šta oni misle, šta za njih znači ZSO“.

Ističe da deset godina ni to malo (ZSO) nije dobijeno, a da se sada sa tim maše. „Kao da bi dobijanje te Zajednice bio još jedan veliki uspeh Aleksandra Vučića, da je on zaboga naterao Kurtija da na to pristane. Šta dobijaju Srbi Zajednicom srpski opština? Dobijaju ZSO a gube i ono malo državnosti Srbije na Kosovu“.

Sada se, kaže, vrši kampanja na sve opozicione predstavnike koji kažu bilo šta protiv ZSO, te da se nazivaju izdajnicima i neprijateljima srpskog naroda na Kosovu, iako je, kako ističe, upravo Vučić gubio svaki put u Briselu i deo državnosti Srbije te narod dovodio u još goru poziciju.

„Odgovorno bi bilo pitati i šta bi Srbija izgubila da nije da Vučić nije prihvatio ovaj predlog. Na to pitanje nije lako dati odgovor jer mi zapravo ne znamo kako su tekli razgovori, kako pregovaralo, ko je šta kome predlagao, ne znamo da li je učesnicima prećeno, šta im je nuđeno, obećano. Mi sad imamo samo ovo što je prihvaćeno i znamo da je vrlo nepovoljno po Srbiju. Ovo slabi poziciju Srbije u daljim razgovorima i pregovorima i otvara prostor Prištini za novu spoljnopolitičku ofanzivu da poveća broj zemalja koje će priznati Kosovo i da se Kosovo samostalno uključi u sve međunarodne organizacije“, kaže ona za Radio Kim.

Međutim, uverena je da to ne znači da će pet zemalja članica EU koje to do sada nisu učinile priznati Kosovo, pre svega zbog svojih interesa.

Share: