Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

foto: pixabay/stevepb

U okviru takmičarskog programa 11. Green Festa, ukupno 49 filmova iz 24 države konkurisalo je za titule najboljih u šest takmičarskih kategorija, a odluku o pobednicima je doneo žiri u sastavu – Ana Injiho  iz Španije, Frančesko Rasero iz Italije i Daniel Pavlić iz Hrvatske.

Najbolji kratki film festivala je „Kratak film o ledu“ reditelja Adama Lajtija iz Velike Britanije, dok je nagrada za najbolji film o prirodi otišla u ruke italijanskog reditelja Stefana Petronija za film „Srž drveta“.

„Bog je otišao dalje“ nemačkog reditelja Petera Bovinga je proglašen najboljim animiranim filmom ove godine, a nagradu za najbolji film do jedne minute je osvojio „Ninti“, španskog reditelja Huana Franciska Kalere.

U regionalnoj selekciji filma iz jugoistočne Evrope, titulu najboljeg je osvojio film „Pepeo“, makedonskog reditelja George Lazova, dok je  „Eko ljubav“ ruskog reditelja Dmitrija Georgijeva poneo nagradu za najbolji omladinski film festivala.

Žiri je odlučio da dodeli i jedno specijalno priznanje za film „Dobar posao“, poljskog reditelja Pjotra Biedrona.

Prvih sedam dana festivala proteklo je u velikom broju pregleda filmova na 100 odsto onlajn festivalskoj platformi www.greenfest.rs, i velikom interesovanju za panel diskusije o odeći i tekstilnom otpadu, kao i o zagađenju vazduha koje su bile prenošene uživo na Fejsbuk stranici festivala.

Kompletan filmski program može besplatno da se pogleda na festivalskoj platformi do 4. novembra, bez registracije, u vreme koje vama odgovara.

Ovogodišnje izdanje Green Festa su podržali Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, Delegacija Evropske unije, Francuski institut i ambasada Francuske, Hajnrih Bel fondacija i Mreža za klimatske akcije – Evropa, kao i mnogobrojni partneri i prijatelji festivala.

Original