Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Đumbir je jedna od najmoćnijih i najkorisnijih biljaka koje možete kupiti ali zašto ne biste probali i da ih uzgajate sami kod kuće? Kupovanje đumbira može biti skupo i zato toplo preporučujemo uzgajanje sopstvenog. I ne samo to, već uzgoj sopstvenog đumbira osigurava da nema pesticida ili drugih štetnih materija. Zato ćemo vam, uz pomoć sajta Plant instructions, pokazati kako uzgajati đumbir u “sopstvenoj radinosti”.

Kako gajiti đumbir u saksiji

Korak 1: Potopite đumbir

Većina korena đumbira koji se prodaju u prodavnicama obložena je inhibitorom rasta koji sprečava njihovo klijanje. Da biste se toga rešili, jednostavno potopite koren đumbira u vodu 24 sata.

Korak 2: Potražite pupoljke

Nakon što ste đumbir namakali 24 sata, izvadite ga iz vode i potražite pupoljke. Ako đumbir nema pupoljke, jednostavno ga ostavite blizu prozora dok pupoljci ne počnu da niču. To može potrajati nekoliko dana.

Korak 3: Izaberite posudu ili saksiju

Koreni đumbira rastu horizontalno, pa predlažemo široku posudu. Uverite se da je saksija ili posuda šira nego duboka i da ima dobru drenažu. Sada tu saksiju ili posudu napunite zemljom bogatom humusom.

Korak 4: Posadite svoj đumbir

Izaberite delove korena đumbira koji imaju „oči“ odnosno “okca”. Takav komad đumbira stavite u zemlju, sa “okcima” okrenutim nadole (ka zemlji). Prekrijte ga centimetrom zemlje.

Korak 5: Briga

Da bi vaša biljka đumbira rasla, stavite posudu na indirektnu sunčevu svetlost. Zbog toga je đumbir savršen za uzgoj u zatvorenom jer ne voli vetar ili direktno sunce. Zalivajte redovno, vodeći računa da je zemljište uvek vlažno ali nikada preterano.

Korak 6: “Žetva”

Imajte strpljenja jer će trebati oko 8 meseci da vaša biljka đumbira u potpunosti poraste ali neke rizome đumbira  možete ubrati već nakon 3 meseca. Rizome možete odvojiti povlačenjem dela biljke. Takođe, možete ih lako presaditi prateći već navedene korake.

Srećna sadnja!