Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Džef Bezos, trenutno najbogatiji čovek na svetu, saopštio je da je donirao novac organizacijama i udruženjima (ukupno njih 16) koje se bore protiv klimatskih promena.Vlasnik Amazona dao je ukupno 791 milion dolara i to je, prema njegovim rečima, tek početak

ispunjenja obećanja da će finansirati rad naučnika, aktivista i drugih grupa koje se bore za očuvanje planete Zemlje putem svog “Bezos fonda za planetu Zemlju” (Bezos Earth Fund).

“Proteklih nekoliko meseci proveo sam učeći od grupe neverovatno pametnih ljudi koji su svoj život posvetili borbi protiv klimatskih promena i njihovog uticaja na ceo svet. Inspirisan njihovim radom, uzbuđen sam što im mogu pomoći. Drago mi je što danas mogu da najavim prve korisnike ‘Bezos fonda za planetu Zemlju’ – 16 organizacija koje rade na inovativnim i ambicioznim rešenjima. Svi možemo da zaštitimo planetu Zemlju”, naveo je Bezos u svom saopštenju.

Više od polovine donacija pripalo je zvaničnim ekološkim organizacijama, pa su Fond za zaštitu životne sredine, Savet za odbranu prirodnih resursa, neprofitnoj organizaciji za zaštitu prirode Nature Conservancy, Svetskom institutu za resurse (WRI) i Svetskom fondu za divlje životinje.

Lideri organizacija koje su dobile sredstva kazali su da su se ranije ove godine sastali sa Bezosom i njegovom partnerkom Loren Sančez kako bi razgovarali o tome šta će uraditi sa grantovima.

Postavljao je mnogo pitanja. Bilo je jasno da je naučio sve o klimatskim promenama i da je dobro upućen u to. Proučavao je problem i bio veoma fokusiran da da sve od sebe kako bi pomogao“, rekao je Fred Krup, predsednik Fonda za zaštitu životne sredine.

Foto: Instagram/jeffbezos

Original