Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Ceo svet prihvatio je srpski naziv vampir za mitološko zlo, besmrtno biće nadljudskih sposobnosti koje ljudima pije krv

Vampir, naziv za besmrtno biće naljudskih sposobnosti, koga je, između ostalih, na filmskom platnu brilijantno otelotvorio Geri Oldman u režiji Frensisa Forda Kopole, potiče od srpske reči koja je opšteprihvaćena u svim svetskim jezicima. U raznim delovima slovenskog sveta vampir se naziva i: vukodlak, lampir, lapir, vjedogonja, a najčešće upir.

Vampir je biće iz mitova i legendi slovenskih naroda, posebno onih sa prostora Balkana i Ukrajine.

Vampirom se smatra duh umrlog ili leš koga je oživeo zao duh ili đavo.

Kao najstariji i prvi zvanično zabeležen vodi se srpski vampir Petar Blagojević, star skoro 300 godina.

Petar BlagojevicBlagojević je prvi “zvaničan” vampir modernog sveta, koji je “živeo” u Srbiji početkom 18. veka i verovatno je zaslužan što je reč “vampir” jedina srpska reč koja je danas prihvaćena u skoro svim svetskim jezicima.

Prvo pominjanje pojma vampir u zapadnoj Evropi povezano je sa neobičnim događajem u Srbiji, koji je zabeležen u jednim austrijskim novinama 1725. godine.

U njima je izašao tekst o Petru Blagojeviću koji je živeo u jednom selu pored Požerevca i koji je navodno posle smrti ustao iz groba i počeo da pije krv i ubija seljane.

Iz Beča je čak došao i tim lekara kako bi utvrdio istinu o događajima.

Prema izveštaju medija, Blagojevićev grob je otvoren i u njemu je pronađeno telo koje nije istrulilo, koje je izgledalo kao da je “još uvek živ” i koje je u ustima imalo svežu krv. Seljani su telo probili glogovim kolcem i spalili, a ubistva su prestala.

U narednim vekovima, u Srbiji su otkriveni još neki “vampiri” – austrijski izvori pominju i Pavla Arnauta koji je napadao ljude u blizini Kruševca, a vodenica vampira Save Savanovića i danas može da se obiđe u selu Zarožje kod Bajine Bašte.

Vampir – srpski naziv za zlo, Serbia.com.