Bivši američki predsednik Donald Tramp moraće da svedoči u građanskoj istrazi države Njujork o svojoj poslovnoj praksi, odlučio je danas državni žalbeni sud, javlja danas Asošijejted pres.

Veće od četiri sudije u žalbenom odeljenju državnog prvostepenog suda potvrdilo je odluku sudije sa Menhetna Artura Engorona od 17. februara, kojom se nameću pozivi za Trampa i njegovo dvoje najstarije dece da daju iskaz u istrazi državne tužiteljke Leticije Džejms.

Tramp je uložio žalbu, tražeći da se ta presuda poništi, a njegovi advokati su tvrdili da je naređenje Trampovima da svedoče prekršilo njihova ustavna prava, jer bi se njihovi odgovori mogli koristiti u paralelnoj krivičnoj istrazi.

„Postojanje krivične istrage ne isključuje građansko otkrivanje srodnih činjenica, pri čemu stranka može iskoristiti privilegiju protiv samooptuživanja“, napisalo je četvoročlano sudsko veće, citirajući Peti amandman.

Trampovi i dalje mogu da se žale na presudu Apelacionom sudu.

Tužiteljka Džejms rekla je da je njena istraga pronašla dokaze da je Trampova kompanija koristila „prevarne ili obmanjujuće“ procene imovine, kao što su golf tereni i neboderi, da bi dobila kredite i poreske olakšice.

Današnja presuda mogla bi da znači tešku odluku za Trampa o tome da li da odgovara na pitanja ili da ćuti, pozivajući se na Peti amandman, odnosno na pravo protiv samooptuživanja.

Sve što Tramp kaže u građanskom iskazu moglo bi da se iskoristi protiv njega u krivičnoj istrazi, koju nadgleda kancelarija okružnog tužioca Menhetna.

Na saslušanju pre Engoronove presude od 17. februara Trampovi advokati su tvrdili da je njegovo prisustvo na građanskom svedočenju neprikladan pokušaj da se zaobiđe državni zakon, koji zabranjuje tužiocima da pozovu nekoga da svedoči pred velikom porotom ne dajući mu imunitet.

Advokat iz kancelarije državnog tužioca rekao je Engoronu da nije neobično da se građanska i krivična istraga vode u isto vreme, a Engoron je odbio zahtev advokata da se Trampovima pauziraja građanska istraga do okončanja krivične.

Prošlog leta, na osnovu dokaza otkrivenih u građanskoj istrazi tužiteljke Džejms, kancelarija okružnog tužioca Menhetna optužila je Trampovu organizaciju i njenog dugogodišnjeg šefa finansija Alena Vajselberga za poresku prevaru, navodeći da je prikupio više od 1,7 miliona dolara od naknada za knjige.

Vajselberg i kompanija izjasnili su se da nisu krivi.

FoNet, danas.rs

Share: