Ruska Sberbanka isključena je iz globalnog sistema za razmenu finansijskih poruka SWIFT najnovijim, šestim setom sankcija koje su u odobrili lideri Evropske unije u ponedeljak.

„Ovaj paket sankcija uključuje više teških mera, pored ostalog isključenje najveće ruske banke Sberbanke iz SWIFT-a”, saopštio je šef Evropskog saveta Šarl Mišel posle samita EU, prenosi Raša tudej.

On je dodao da najnovije kaznene mere uključuju i zabranu tri ruskih državnih medija, kao i sankcionisanje pojedinaca koji su, kako kaže, odgovorni za ratne zločine u Ukrajini.

Ne očekuje se da će isključenje Sberbanke, najveće po obimu aktive u Rusiji, iz globlnom međubankarskog sistema uticati na poslovanje u zemlji, pošto su međunarodna plaćanja već bila ograničena ranije uvedenim sankcijama, saopšteno je iz pres službe ruskog zajmodavca.

„Sberbanka radi normalno. Ograničenja su već odranije na snazi. Isključivanje iz SWIFT-a ne menja postojeću situaciju s međunarodnim plaćanjima. Domaće transakcije ne zavise od SWIFT-a i banka će ih obavljati u uobičajnom režimu”, poručila je ta banka prenosi Tanjug.

Guvernerka ruske centralne banke Elvira Nabiulina saopštila je u aprilu da je većina ruskih kreditora i 52 strane finansijske organizacije iz 12 zemalja dobilo pristup Sistemu za prenos finansijskih poruka (SPFS), koji je ruska alternativa SWIFT-u. Nabiulina je takođe rekla da monetarni regulator namerava da zadrži u tajnosti identitet članova SPFS-a.

Politika

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *