Ruska invazija nanela je infrastrukturi Ukrajine štetu od 92 milijardi dolara, i popela se na čak 4,5 milijardi dolara nedeljno, dok bombe uništavaju hiljade zgrada i javnih preduzeća i kilometre puteva, piše britanski Gardijan.

Prema procenama koje je sastavila Kijevska škola ekonomije (KSE), a koju je podržava ukrajinska vlada, ukupan iznos direktne štete na infrastrukturi dostigao je 92 milijarde dolara otkako je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio invaziju u februaru.

Akademici su rekli da je cifra porasla na skoro 4,5 milijardi dolara tokom nedelje do 2. maja, dodajući da je njihova procena verovatno niža od stvarne cene jer je gubitke iz rata teško kvantifikovati.

Sa gubicima od invazije koji su porasli na oko 60 odsto godišnjih ekonomskih prinosa, istraživači su naveli da Ukrajina trpi veliku štetu na infrastrukturi koja će biti skupa za popravku ili obnovu.

Više od 33.000 kvadratnih metara stambenih zgrada je pogođeno projektilima, bombama i pretrpelo je drugu štetu tokom rata, ukupne vrednosti skoro 30 milijardi dolara. Više od 23.000 kilometara puta je izbušeno granatiranjem, a oštećeno je skoro 90.000 automobila, vrednih više milijardi dolara.

KSE je saopštio da bi ukupni ekonomski troškovi rata – kada se šteta na infrastrukturi ukalkuliše sa uticajem na bruto društvenih proizvoda (BDP), obustavu investicija i odliv radnika dok milioni ljudi beže iz zemlje – mogli porasti na 600 milijardi dolara, skoro četiri puta više od vrednosti godišnjeg BDP.

Prošlog meseca Međunarodni monetarni fond je saopštio da će se ukrajinska ekonomija ove godine verovatno smanjiti za oko 35 odsto, dok bi ljudska stradanja, uništavanje infrastrukture i egzodus radnika ozbiljno omeli njenu ekonomiju u godinama koje dolaze, čak i ako se rat uskoro završi.

FoNet, danas.rs

Share: