Nemačku privredu sledeće godine verovatno očekuje pad od svega 0,1 odsto što je manje nego što je ranije prognozirano, saopštio je ekonomski institut Ifo. Pad će u zimskom polugodištu biti blaži nego što se očekivalo, a „posle će stvari ponovo krenuti nabolje”, rekao je Timo Volmershojzer  iz minhenskog instituta.

Zbog takozvane kočnice cena struje i gasa, stopa inflacije treba da padne sa 7,8 odsto ove godine na 6,4 odsto sledeće.  Jesenas su ekonomisti na primer očekivali povećanje na 9,3 odsto.

Treći kvartal ove godine bio je „mnogo bolji od očekivanog” sa privrednim rastom od 0,4 odsto, rekao je Volmershojzer.

Sada ekonomisti očekuju privredni rast od 1,8 odsto za ovu godinu, umesto ranijih 1,6 odsto.

S druge strane, velika poskupljenja dovešće do pada realno raspoloživih sredstava privatnih domaćinstava, posebno u zimskoj polovini godine, a samim tim i do zahlađenja privrede.

„Tek od druge polovine godine će prihodi verovatno više da rastu od cena, pa će se tako povećati i privatna potrošnja”, naveo je institut.

To znači da će se bruto domaći proizvod sledeće godine smanjiti za samo 0,1 odsto, umesto za 0,3 odsto koliko se do nedavno očekivalo.

Predviđa se da će se u zimskom polugodištu ponovo privremeno povećati rad na skraćeno radno vreme i zaustaviti rast zaposlenosti. Prema prognozi, stopa nezaposlenosti će porasti sa 5,3 odsto ove, na 5,5 odsto sledeće godine.

Politika

Share: