Poskupljenje je usledilo nakon što je Evropska unija usvojila novi paket sankcija Rusiji i zbog ukidanja pandemijskih ograničenja u kineskom industrijskom i trgovinskom središtu Šangaju.

Na londonskom tržištu cena barela u ugovorima s rokovima isporuke u julu porasla 2,11 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 123,78 dolara. U ugovorima s rokovima isporuke u avgustu uvećana je za 1,57 dolara, na 119,17 dolara, prenela je Hina.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 3,46 dolara višoj ceni, koja sada iznosi 118,53 dolara, jer su trgovci reagovali na dogovor čelnika EU o zabrani uvoza ruske nafte brodovima, koji čini 90 odsto ukupnog uvoza.

Budući da se dve trećine ruskog izvoza sirove nafte doprema morem, EU će morati da nađe zamenu za oko milion i po barela nafte dnevno“, rekao je analitičar PVM-a Tamaš Varga.

On je istakao da je realno da će se tražiti zamena za 2,1 do 2,2 miliona barela dnevno, budući da Poljska i Nemačka planiraju da do kraja godine obustave kupovinu nafte i iz naftovoda. S druge strane, proizvođači okupljeni u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEK) i njihovi saveznici spremaju se da i u julu povećaju proizvodnju za samo 432.000 barela dnevno, što će neminovno usloviti dalja poskupljenja.

021.rs

Share: