Saudijska Arabija je naglo podigla prodajne cene sirove nafte za julsku isporuku, što je danas izazvalo opšti rast cena „crnog zlata” na svetskim tržištima. Najveći svetski izvoznik nafte Saudi Aramko poskupeo je svoju naftu za kupce u Aziji, severozapadnoj Evropi i Mediteranu, dok je za američke uvoznike zadržao cene na nepromenjenom nivou, izveštava portal Biznis insajder.

Cena evropske nafte Brent za isporuku u julu (fjučers ugovori) je pod uticajem Aramkove odluke porasla na 120,1 dolar za barel, a američka referentna nafta WTI je skočila na 119,8 dolara po barelu na trgovanju do 11:05 časova po našem vremenu, prema podacima sa portala oilprice.com, preneo je Tanjug. Aramkov potez je usledio uprkos prošlonedeljnoj odluci Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika da podignu ukupnu kvotu povećanja proizvodnje za jul i avgust za 50 posto, na 648.000 barela dnevno sa 432.000 barela dnevno koliko je iznosila poslednjih nekoliko meseci.

Pored toga, današnjem skoku cena „crnog zlata” je, po mišljenju Fila Rozena, izvršnog direktora kompanije Hes, doprinela i procena tržišnih učesnika da povećanje proizvodnje alijanse OPEK+ nije dovoljno da nadoknadi isključenje ruske nafte sa globalnog tržišta zbog sankcija i bojkota vezanih za ruski napad na Ukrajinu.

Prema tumačenju pojedinih analitičara, Aramkovo poskupljenje barela je motivisano očekivanim rastom tražnje, posebno u Aziji, gde se ublažavaju pandemijske mere ograničenja i ponovo pokreće proizvodnja u brojnim kompanijama.

Politika

Share: