Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je na pisanja medija o boravku njegovog sina Danila u Bosni i Hercegovini, uz osvrt na objavljivanje ličnih podataka njegove pratnje.

U utorak je portal Istraga.ba objavio dokument koji je organima BiH prosleđen iz Ambasade Srbije u BiH, a kojim se obaveštavaju da će Danilo Vučić, sin predsednika, boraviti na teritoriji ove države.

U dokumentu koji je objavljen navode se podaci o osobama koje pružaju obezbeđenje Danilu Vučiću. Deo medija u Srbiji preneo je ova saznanja, uz objavljivanje dokumenta u kojem su, osim imena i prezimena pratnje Vučića mlađeg, navedeni i njihovi lični podaci, poput broja pasosa, ali i broj telefona, oružje koje nose, kada će preći granicu sa BiH i u kojim vozilima, uz broj registracije, kao i kada će se vraćati za Srbiju. 

Dokument je objavljen u trenutku dok je Danilo Vučić i dalje boravio na teritoriji Bosne i Hercegovine. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je novinarima pokazao papir kojim se, kako tvrdi, dokazuje da je obezbeđenje imala i porodica bivšeg predsednika Borisa Tadića. 

“To je uobičajeno, to ide najnormalnije službama bezbednosti, nekad preko Ministarstva spoljnih poslova, nekad preko Ministarstva unutrašnjih poslova, potpuno svejedno. Najnormalniji, tipski papir koji pokazuje poštovanje prema nekoj drugoj zemlji”, rekao je Vučić o objavljenom dokumentu.

Međutim, Vučiću je problematično upravo to što su objavljeni lični podaci o osobama koje su pratile njegovog sina.

“Vi ste objavili brojeve mobilnih telefona, brojeve pištolja, kad ulaze i kad izlaze pripadnici obezbeđenja. Koja to služba u svetu radi? Što ste to radili? Jeste li hteli da ga ubijete, šta ste hteli? Zašto ste to uradili? Da li bilo ko od vas ume da mi objasni u čemu je problem? Je l’ počinio neko krivično delo, je l’ uradio šta? Ili je krivično delo što je osmi put zaredom otišao na proslavu Dana Republike Srpske?”, upitao je Vučić.

Pitanje je postavila i premijerka Ana Brnabić, ali visokom predstavniku za BiH Kristijanu Šmitu. Ona je na Tviteru objavila sporni dokument, ukazujući da su objavljeni osetljivi podaci u trenutku kada je sin predsednika još uvek u susednoj zemlji.

“Prema podacima koje su bez ikakve odgovornosti objavili (a dobili su ih od koga?), Danilo se vraća danas, a sada svi znaju i kuda, kojim vozilima, sa kojim ljudima. Pa ko želi – nek izvoli. Kako je nešto ovako moguće?”, upitala je Brnabić visokog predstavnika Kristijana Šmita.

021.rs, foto: prntscr/YT/RTS

Share: