Derek Šole, viši savetnik u Stejt departmentu, istakao je u svom obraćanju pred Komitetom za spoljnu politiku Senata SAD da ni Srbija ni Kosovo za sada nisu implementirali dogovore iz Brisela i Ohrida, te da će stoga biti pojačana diplomatska aktivnost Amerike i EU kako bi se podstakle obe strane da to učine, prenosi Kosovo online.

Tokom saslušanja na temu “Procena politike SAD za Zapadni Balkan”, Šole je naveo da je budućnost regiona prioritet za administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena, ali i da je jedan od najvećih izazova sa kojima se region suočava dijalog Kosova i Srbije.

Šole je rekao da je za mnoge zvaničnike ove administracije pitanje ovog regiona lično, jer se njime bave od raspada Jugoslavije.

“Budućnost Zapadnog Balkana je prioritet za Bajdenovu administraciju. Za mnoge od nas ovo je lično. Mnogi od nas se bave ovim pitanjem još od raspada Jugoslavije. Zapadni Balkan ostaje ‘zagonetka’ mira koja nedostaje. U međuvremenu, važno je da taj region ima veliki potencijal, ali im je potrebna naša pomoć kako bi krenuli napred”, rekao je Šole.

Naglasio je da SAD u potpunosti podržavaju nezavisnost Kosova i njegovu integraciju u međunarodne institucije, uključujući UN i približavanje NATO i EU.

Dodao je da SAD žele da prodube svoje veze sa Srbijom i da ojačaju saradnju.

“Evropske integracije Srbije i Kosova neće se desiti dok ne razreše nesuglasice. Zato podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom EU. Postoji dogovor o putu normalizacije, to je pravno obavezujući sporazum, i obe strane su preuzele obavezu da ga sprovedu. Dogovor koji je postignut može da bude prekretnica za Kosovo i Srbiju, da im donese korist i prekine krug kriza koji predugo traje”, naveo je Šole.

Ukazao je i da je situacija i dalje krhka i da je potrebna politička hrabrost.

Share: