Proslavu slave karakteriše bogata trpeza koja se sastoji od pečenja, sarmi, salata sa majonezom i pavlakom i, na kraju, kada smo više nego siti, dolaze na red torte i sitni kolači. Ovakvoj, raznovrsnoj trpezi teško je odoleti.

Na slavskom ručku ili večeri malo ko razmišlja o posledicama unošenja veće količine hrane i alkohola, kada može da se unese i duplo više kalorija nego što je potrebno.

Sve servirano na slavskoj trpezi može da bude obrok sâm za sebe, tako da dolazimo u situaciju da odjednom unesemo više obroka koje bismo inače rasporedili na nekoliko dana.

Često se na slavski ručak ili večeru odlazi „praznog stomaka”, što je greška. U toku dana treba da budu zastupljeni doručak i ručak ukoliko se na slavu odlazi u večernjim časovima.

Prva dva obroka treba da budu lagana, da se sastoje od žitarica, voća, povrća i ove obroke nikako ne bi trebalo preskočiti.

Kako se slavska trpeza sastoji od jake hrane bazirane na mesu, rolatima, jakim salatama, kolačima, sledeće o čemu bi trebalo razmišljati jeste kako biti umeren. Zna se šta čini slavsku trpezu i bez čega se ne može. Da ne uvredimo domaćina a da se ne prejedemo, treba odabrati manje količine nekoliko jela.

Da li možemo slavsku trpezu učiniti malo zdravijom?

Teško je zamisliti slavski ručak ili večeru bez svinjskog pečenja, salata sa majonezom ili pavlakom, sarmi, kolača i torti. Nije realno očekivati da se pečenje zameni manje masnim pilećim mesom ili da se salate sa majonezom ili pavlakom zamene sezonskim salatama.

Ipak, i ova hrana može da se nađe na trpezi uz hranu koja je tradicionalno zastupljena. Uz salatu sa majonezom možemo pojesti i zelenu salatu, salatu od šargarepe, celera, cvekle sa malo maslinovog ulja, pored krompira možemo dodati povrće uz pirinač ili kuskus.

Što se tiče dezerta, pored čokoladnih kolača možemo pojesti i one sa voćem i tako možemo učiniti slavsku trpezu malo zdravijom. Na taj način se nećemo prejesti, i to veče i narednog dana ćemo se osećati bolje.

Nakon obilnog slavskog ručka ili večere trebalo bi prošetati. Ova blaga fizička aktivnost pomoći će da se lakše svari hrana, a i san će biti bolji.

Sledećeg jutra ne bi trebalo preskočiti doručak koji može da se sastoji od žitarica, parčeta hleba sa namazom, mladim sirom, salatom, uz šolju čaja ili jogurta. U toku dana treba pravilno rasporediti ostale obroke uz obavezan unos vode.

Batut, danas.rs, foto: wikipedia

Share: