Ako ste ponosni vlasnik čizama od brušene kože i ne želite da ih se odreknete ove zime, svakako morate znati kako da ih očistite a da ih ne pokvarite.

Za razliku od čizama od glatke kože i onih od drugih materijala, cipele i čizme od brušene kože, uključujući i popularne ugg čizme koje se nose zimi, veoma se teško čiste. Ako koristite pogrešnu metodu, uništićete ih za kratko vreme. Osim toga, mrlje na njima vrlo lako ostaju i brzo se „izlivaju“ ako požurite da ih očistite. Takođe, ne zaboravite da očistite unutrašnjost čizama zbog neprijatnih mirisa, piše N1 Hrvatska.

Kako da očistite brušene kožne čizme?

1. Suvom i mekom četkom uklonite sve tragove prljavštine, prašine, sasušenog blata itd. sa površine čizme. Radite od vrha do dna da biste pratili pravac materijala. Ovo je najbolje uraditi izvan ili iznad kante za smeće kako ne bi umrljali ostatak kuće.

2. Čist sunđer ili meku krpu namočite u hladnu vodu i dobro ocijedite. Zatim obrišite čizme, samo pazite da uglačanu kožu ne navlažite previše i oštetite je.

3. Zatim nanesite malu količinu sredstva za čišćenje na brušenu kožu na sunđeru, nežno trljajte nežnim pokretima. Uvek pratite uputstva na proizvodima za čišćenje i nemojte ih nanositi direktno na cipele.

4. Kada završite sa ovim delom, dobro isperite sunđer u čistoj, toploj vodi, dobro ga osušite i obrišite čizme da biste uklonili višak sredstva za čišćenje.

5. Na kraju, koristite čistu krpu od mikrovlakana da pokupite višak vlage koja je možda ostala na površini čizama. Ostavite ih na vazduhu najmanje 24 sata da se dobro osuše pre nego što ih ponovo nosite.

Nikada ne ostavljajte cipele ili čizme od brušene kože na direktnoj sunčevoj svetlosti ili bilo kom drugom izvoru toplote, jer to može oštetiti materijal.

Kako se osloboditi neprijatnih mirisa u čizmama od brušene kože?

Najjednostavniji način da se rešite neprijatnih mirisa je da u cipelu sipate pola čaše sode bikarbone i ostavite preko noći. Ujutru samo otresite višak sode.

Naime, soda bikarbona ima visok pH i prirodni je osveživač vazduha i za čišćenje, piše Tom’s Guide.

Share: