Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, saopštiće danas nove mere u borbi protiv pandemije koronavirusa u društvu premijera, Avdulaha Hotija. Nakon mnogobrojnih medijskih navoda, a kako prenosi Kljan Kosova, Zemaj je potvrdio da će se opštine podeliti na tri zone, da će se zabraniti rad tržnim centrima, ali i da će biti uvedena mera ograničenja kretanja, bez bez detaljnijeg preciziranja o tome kako će se ona primenjivati. 

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je sinoć uvođenje novih „ekstremnih“ mera u borbi protiv pandemije koronavirusa. Nešto pre ponoći, više detalja o istim dao je kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj.

U izjavi za Kljan Kosova potvrdio je da će osnovne i srednje škole nastaviti da rade u skladu sa već preduzetim merama,

„Potrudićemo se da ne dođe do toga da moramo da ih zatvaramo“, izjavio je Zemaj.

Sa druge strane, upozorio je na zatvaranje tržnih centar i mesta na kojima se ljudi okupljaju, bez preciziranja o kojim mestima je reč.

Najavio je i uvođenje mere ograničenja kretanja, takođe bez detaljnog objašnjenja kako će se ova mera primenjivati.

Sa druge strane, potvrdio je i pisanja medija o podeli opšina na tri zone – crvenu, žutu i zelenu – u zavisnosti od broja inficiranih.

Kaže da je Priština, usled velikog broja inficiranih, već u crvenoj zoni ali i da će se za druge opštine sutra tačno znati kojoj zoni pripadaju.

„Priština je teško pogođena u poslednje dve nedelje i moraju nužno da budu uvedene oštrije mere u odnosu na druge opštine. Ali čak i u nekim drugim opštinama beleži se porast slučajeva i sutra ćemo imati jasnu epidemiološku mapu“, dodao je Zemaj.

Dodao je i da će se mere koje će biti danas predstavljene odnositi i na objekte privredne delatnosti.

Zemaj je dodao da je nove mere predložio kosovski Institut za javno zdravlje, i poruči da je kabinet vlade bio saglasana kada je u pitanju njihovo uvođenje.

Prištinski mediji više dana zaredom pišu o uvođenju novih mera pozivajući se na nezvanična saznanja. Gazeta Express javila još pre dva danna da će od petka opštine i gradovi na Kosovu biti podeljeni na tri zone, a da će se različite mere primenjivatiu zavisnosti od zone kojoj opštine pripadaju. Najstrože mere biće primenjene u opštinama koje su u crvenoj zoni, a čijim će građanima, uz pojedine izuzetke, biti zabranjeno da iz njih izlaze. To neće biti slučaj sa opštinama u žutoj i zelenoj zoni, ali će i one, prema posanju ovog medija, biti podvrgnute različitim ograničenjima.

foto: wikimedia.org/GranitBerisha95

Članak Zemaj potvrdio: Zatvoriće se tržni centri, biće ograničenja kretanja, škole za sada nastavljaju sa radom se pojavljuje prvo na KoSSev.