Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Američke vlasti usvojile su zakon kojim je moguće uvesti sankcije kineskim zvaničnicima ako se budu mešali u proces imenovanja narednog Dalaj lame, prenela je agencija Beta.

Kongres SAD je velikom većinom usvojio zakon o tom pitanju, a koji je dobio kritike Pekinga da predstavlja “grubo mešanje u unutrašnja pitanja Kine”.

Zakon o Tibetu je uvršten u zakon o budžetu koji predvidja mere podrške američkoj privredi. Taj zakon je u nedelju potpisao odlazeći predsednik Donald Tramp.

Prema tom zakonu, biranje novog Dalaj lame i drugih monaha “isključivo je duhovno pitanje i te odluke donose verske vlasti u okviru tibetanske budističke tradicije”.

SAD će uvesti sankcije kineskim zvaničnicima koji budu “direktno ometali identifikaciju i ustoličenje budućeg 15. Dalaj lame”, navodi u zakonu.

Harizmatični 14. Dalaj lama (85) koji je nekada putovao po svetu, u aprilu je hospitalizovan zbog upale pluća, prenosi Beta.

Dalaj lama je u maju 1995. godine prepoznao kao 10. Pančen lamu dečaka Gedhuna Čoekjija Nimu. Dečak je tri dana kasnije nestao.

Peking je potom imenovao svog Pančen lamu, koji se veoma retko pojavljuje u javnosti, iako ga mnogi Tibentanci ne priznaju.

Tibetanci veruju da je nestanak dečaka deo nastojanja Kine da kontroliše izbor sledećeg Dalaj Lame, pošto Pančen Lama ima značajnu ulogu u prepoznavanju reinkarnacije Dalaj Lame.

Podsetimo, Dalaj Lama se smatra vrhovnim poglavarom tibetasnkog budizma a do 1959. godine je bio poglavar Tibetanske vlade i upravljao je zemljom iz glavnog grade Lase. Nakon neuspešne pobune Tibetanaca protiv kineske vlasti, 1959. godine prebegao je u Indiju, gde je u severnom gradu Darmsala oformio vladu u izgnanstvu.