Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com


foto: sreenshot/YT/N1

Bivši potpredsednik kosovske skupštine Petar Miletić izjavio je da Zajednica srpskih opština neće biti formirana iz dva razloga, zato što je Priština ne želi i zato što Beograd u proteklih šest godina nije pokazao interesovanje da se ta zajednica formira.

Miletić je podsetio da prvih šest od ukupno petnaest tačaka Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, kako se formalno zove Briselski sporazum, regulišu formiranje ZSO.

„Stoga se može reći da formiranje ZSO čini samu suštinu tog sporazuma potpisanog 19. aprila 2013. godine. Tadašnji premijeri Srbije Ivica Dačić i Kosova Hašim Tači sporazumeli su se uz posredstvo visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton da će nakon izbora zakazanih za novembar te godine biti formirana ZSO“, naveo je Miletić.

Međutim, prema njegovim rečima, ZSO nakon šest i po godina ne postoji i zbog te činjenice „nema nevinih“.

Svi su pomalo doprineli da se sporazum ne sprovede, i Kosovo i Srbija, ali i oni koji su bili garant dogovora, a to je Evropska unija

Miletić navodi da je osim ZSO bila dogovorena integracija srpskih policajaca, sudija i tužioca u pravni sistem Republike Kosovo što je Vlada Srbije i učinila, ukinuta filijala Telekoma Srbije i osnovana „ćerka firma“ po kosovskom sistemu, a obe strane su se obavezale da neće blokirati jedna drugu na putu ka EU.

„I najvažnije – najavljeno je održavanje lokalnih izbora po kosovskim zakonima na Severu Kosova što će se u novembru iste godine i desiti“, rekao je Miletić.

Lokalni izbori koje su organizovale kosovske institucije na Severu Kosova do potpisivanja Briselskog sporazuma nikada nisu održani, a parlamentarne su Srbi sa Severa po pravilu bojkotovali.

„Važna je još jedna činjenica, Skupština Kosova je dva meseca nakon potpisivanja dvotrećinskom većinom ratifikovala Briselski sporazum“, podsetio je Miletić.

Na pitanje zašto već šest godina slušamo prebacivanje odgovornosti zbog neispunjenog dogovora iz Brisela, Miletić kaže da je tačno da je formiranje ZSO trebalo da obavi Vlada Kosova i da su oni učinili sve da do toga ne dođe.

Opstrukcije su činjene svakodnevno, ali glavni kamen spoticanja su nadležnosti Zajednice. A one su trebalo da budu svi oni poslovi koje Republika Srbija i danas obavlja u srpskim sredinama na Kosovu

Bivši potpredsednik kosovske Skupštine kaže da su albanski političari propustili priliku da Zajednicu predstave svojoj javnosti kao kosovsku instituciju kojom paralelne srpske institucije, kako ih oni nazivaju, postaju kosovska institucija.

„Umesto toga oni su se takmičili ko će da smisli težu formulaciju kako ZSO ne bi bila formirana. ‘Bosnizacija Kosova’, ‘nova Republika Srpska’, ‘treći nivo vlasti’, ‘odvajanje dela teritorije’, ‘Zajednica neće proći’“, rekao je on.

„Ipak, najteži udarac Zajednici zadala je tadašnja predsednica Kosova Atifete Jahjaga kada je uputila zvanično pitanje Ustavnom sudu da li formiranje Zajednice krši Ustav Kosova i odluka tog suda da Zajednica nije u potpunosti u skladu sa Ustavom“, ocenio je Miletić.

Od tog trenutka, navodi Miletić, zvaničnici Prištine se uglavnom pozivaju na ovu odluku Ustavnog suda kada žele da izbegnu odgovor na pitanje zašto Zajednica nije formirana.

N1