Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Švajcarska je na održanom referendumu u nedelju, 7.marta, s više od 53% glasova svojih stanovnika podržala zabranu nošenja odeće koja prekriva lice.

Odluke o zabrani javnog nošenja burke, nikaba i druge odeće koja prekriva lica žena islamske veroispovesti već su ranije donele pojedine evropske zemlje, poput Francuske, Danske ili Nemačke i drugih zemalja u kojima je zabranjeno nošenje nikaba. Njima se od juče pridružuje i Švajcarska.

Burke, nikabi i slična odeća u Švajcarskoj moći će se nositi samo u džamijama. To će se odnositi na sve stanovnike te zemlje, kao i njene goste. Lice se može pokriti iz medicinskih razloga ili zbog vremenskih prilika, prenosi Geopolitika.news.

Referendumsku inicijativu o tom pitanju pokrenula je konzervativna Švajcarska narodna stranka.

U predlogu koji su  građani izglasali ne navodi se konkretna zabrana muslimanskog nikaba, već se ističe da „niko ne bi trebalo da prekriva lice na javnim mestima, u područjima dostupnim javnosti, niti na mestima gde su svima dostupne uobičajene usluge“. Opšta zabrana prikrivanja lica u Švajarskoj odnosiće se i na učesnike političkih protesta te na huligane na sportskim terenima i van njih.

Podsetimo i da je pre nešto više od 10 godina Švajcarska izglasala zabranu podizanja novih minareta.