Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Vulin
FOTO: MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, obišao je danas policijske službenike angažovane u Kopnenoj zoni bezbednosti kojima je uručio dva vozila, novu balističku i drugu opremu.  U svom obraćanju tokom primopredaje ponovo je Albance sa Kosova nazvao „Šiptarima“, a Srbima na KiM poručio da srpska policija brine o njima, iako nije prisutna na terenu, preneo je Kossev.

„Česta bespravna seča šume u ovom prostoru veoma zabrinjava sve državne organe Republike Srbije, a posebno smo zabrinuti jer šiptarske bande veoma često nose naoružanje i veoma često otvaraju vatru“, rekao je Vulin.

Upravo zato, kako je saopštio, Ministarstvo kojim on upravlja se potrudilo da opremi pripadnike koji rade u Kopnenoj zoni bezbednosti i „da ne dopusti da bilo ko od njih strada zato što nije imao adekvatnu opremu“.

Istakao je da je njihov posao težak i dolazi saogromnim rizikom, te da sa bezbednošću policijskih službenika u ovoj zoni „ne sme da se igra“.

„Oni čuvaju ovaj prostor, našu zemlju i njihov život je uvek u opasnosti. Zato zaslužuju posebno poštovanje, a od nas svaku pomoć“, poručio je Vulin.

Ovo nije prvi put da je Aleksandar Vulin kosovske Albance nazivao „Šiptarima“.

Isti termin koristio je i iz pozicije ministra odbrane, uprkos činjenici da postoji pravosnažna presuda Višeg suda u Srbiji po kojoj je taj termin „politički nekorektan i uvredljiv“.

Ranije je na kritike koje su stizale zbog upotrebe ovog termina odgovarao da će Albance nastaviti da zove onako „kako oni zovu sebe“.

U finkciji ministra unutrašnjih poslova, Vulin je ujedno 17. novembra ovu reč dva puta rekao u studiju RTS-a.

Njega je zatim poslanik Ujedinjene doline, Šaip Kamberi, optužio da ne poštuje zakone države čiji je zvaničnik, niti pokazuje „osećaj zabrinuti zbog toga kakve bi reakcije njegov jezik mržnje mogao proizvesti u mešovitim sredinama u kojima žive Srbi i Albanci“.

Vulin: Policija brine o bezbednosti Srba na KiM iako nije prisutna

Vulin je danas prilikom obilaska Koordinacione uprave za KiM u Kuršumliji, poručio da bi Srbi sa Kosova trebalo da znaju da srpska policija, iako nije tamo prisutna, vodi računa o njihovoj bezbednosti.

„Mi nismo na prostoru Kosova i Metohije, ali to nas ne sprečava da dobro poznajemo situaciju, da o njoj obaveštavamo i nosioce međunarodne zajednice, koji su odgovorni za bezbednost Srba na prostoru Kosova i Metohije. Srbi na KiM treba da znaju da njihova policija uvek brine o njima“, dodao je ministar unutrašnjih poslova.

On je naveo da Koordinaciona uprava za Kosovo Ministarstva unutrašnjih poslova radi veoma važan posao.

Navodi da Koordinaciona uprava za KiM radi veoma važan posao.

„Sva lična dokumenta, registarske tablice, sve što je potrebno za svakodnevni život svih Srba koji žive na prostoru Kosova i Metohije ovde se sabira i činimo sve da se u područnim upravama gde su izmeštene naše uprave sa KiM obezbedi da ljudi mogu da obave poslove iz nadležnosti MUP-a“, objasnio je ministar Vulin.

KoSSev