Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

„Uvek je dobro da vidite izveštaj Evropske komisije, da vidite političke stvari, u ekonomiji smo bolji od većine njihovih zemalja, u godinu dana smo među najboljim u Evropi. Ima dobrih stvari, šta je sve napredovalo, ima posebnih kritika na moj račun da sam koristio funkciju predsednika i pridobijao glasove za stranačku listu, odgovaraću na to kad dođe vreme, prihvatio sam krivicu i rekao da sam spreman da snosim posledice“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Kako je Vučić rekao, njegova je krivica što je predlagao uvođenje policijskog časa, što su se intenzivirali odnosi sa Rusijom i Kinom, kupljen sistem Pancir. Dodao je da su govorili o svemu šta su naši nedostaci, o njegovim propustima i „da će biti spreman da odgovara svom narodu“.

„Dug je spisak mojih teških grehova, ja ih prihvatam. Ja insistiram na saradnji sa Rusijiom i Kinom, ja sam rekao da niko ne pipa demonstrante dok ne zauzmu neku instituciju, ne moraju da to pišu ja ću odmah da prihvatim. I sad ću da nabavim još bespilotnih letelica iz jedne problematične zemlje“, dodao je Vučić.

Predsednik je rekao da će region dobiti od EU oko osam milijardi u grantu, a još 20 milijardi evra kroz različite projekte.

„Jedan projekat od značaja je da napravimo internet mrežu za naša sela, da imamo kompjutere u svim seoskim školama. Mi žurimo da izgradimo najviše i puteva i pruga, verujem da ćemo imati još veću podršku EU. Zahvalni smo im šta su odredili za Niš-Merdare, poklonili su nam 40,3 miliona evra i nadam se da ćemo imati tu podršku i za druge vrste pruga i puteva. Nadam se da ćemo moći da računamo na izgradnju puta Beograd-Sarajevo i pruge Beograd-Sarajevo, kao i pruge Beograd-Zagreb, odnosno Beograd-Šid. To su velike stvari koje radimo sa EU“, kaže Vučić.

Predsednik je ujedno potvrdio da je u investicioni projekat EU uvrštena pruga Kraljevo – Rudnica.

Predsednik je rekao da se radujemo svakom evru koji dolazi u region.

„Naveo sam jedan projekat koji je uperen protiv Srbije, komesar je saslušao ono što imamo da kažemo. Dobro je i kad komšije dobiju novac, nadam se da ćemo postići veću bliskost sa njima. Veoma sam zadovoljan razgovorima i saradnjom sa EU“, dodao je Vučić.

Vučić o odavanju počasti ubijenim Albancima: Šta ste mislili – da sednem, da legnem, naravno da ću da ustanem

Nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo (FHP) pozvala je nedavno predsednika Srbije, Aleksandra Vučića da počast Albancima čiji su posmrtni ostaci pronađeni u Batajnici, oda na tom mestu, a ne na zatvorenom sastanku.

Pozivu su prethodili nezvanični navodi da je na sastanku predsednika Srbije sa predstavnicima Nacionalnog konventa o EU odata pošta žrtvama rata na Kosovu među kojima su i Albanci čiji su posmrtni ostaci otkriveni u masovnoj grobnici u Batajnici kod Beograda.

Predsednik je večeras „objasnio šta se tamo zbivalo“.

Kaže da je prisustvovao sastanku sa grupom nevladinih organizacija na kojem je dogovoreno da niko ne govori javno o čemu se razgovaralo.

Navodi da ne može da govori o detaljima, ali i da je jedan od prisutnih, direktor Instituta za evropske poslove, Naim Leo Beširi, ustao i zatražio da svi ustanu kako bi se odala počast poginulim Albancima.

Nakon predsednikovog večerašnjeg obraćanja oglasio se upravo Naim Leo Beširi koji mu se zahvalio zbog toga što je ustao i odao počast ubijenim Albancima.

„Pošto je predsednik Vučić potvrdio javno, zahvalan sam u ime Albanaca zakopanih u Batajnici što je ustao i zajedno sa mnom odao počast pre svega njima, a onda i Albancima, Srbima, Bošnjacima, Crnogorcima, Gorancima i drugima koji su izgubili život u ratu 1998.-2000. Sad je vreme da razgovaramo o tome kako su dospeli na policijski poligon u Batajnici“, poručio je Beširi u objavi na Fejsbuku.

„Svi su ustali, pristojan sam čovek, naravno da ću da ustanem, i ne znam zašto ne bih ustao. Uvek sam spreman da odam počast svakom ubijenom čoveku, svakom mrtvom čoveku. Ne razumem, kako ste mislili, da budem nepristojan, da sednem, da legnem ili ne znam šta da radim, naravno da ću da ustanem. A to valjda nije trebalo da ustanem zato što su bili u pitanju Albanci. Neću da pričam da li su trikovi ili ne, ustaću uvek“.

Predsednik kaže da sa tim nema problem, te da mu je potpuno čista savest.

„Ustaću za svakog Srbina, svakog Albanca i svakog drugog koji je poginuo u ratnom sukobu u nadi da ratnih sukoba neće biti“, dodao je predsednik.

Varhelji: Fokus na nova radna mesta i privlačenje stranih investicija

Evropski komesar je istakao da je ekonomsko – investicioni plan težak devet milijardi evra u grantovima bespovratne pomoći i da će biti obezbeđene finansijske garancije sa međunarodnim finansijskim partnerima.

„Ja bih se fokusirao na nešto na čemu smo radili tokom leta, a to su projekti koji će stvoriti radna mesta i privredni rast i investicionu klimu, kako bi se privukle strane investicije. Kada pogledamo Zapadni Balkan vidimo neke prepreke, nedostatak infrastrukture dovodi do toga da nemamo trgovačke rute, to treba da uspostavimo, potrebna nam je železnica, putevi, takođe i zelenija ekonomija. Region može da raste samo kao celina, potrebne su nam veze među svim prestonicama, investicije neće vredeti ništa ako kamioni moraju da stanu na svakoj granici. Zato smo izradili plan tako da će svi iz regiona učestvovati u njegovoj organizaciji“, rekao je Varhelji.

Varhelji je, nakon poruke u Prištini da u dijalogu ima progresa, istu poruku preneo u Beogradu. Kaže da vidi zainteresovanost strana, ali je i naznačio da „to nije lak proces“.

Komesar EU za proširenje prethodno se sastao i sa mandatarkom za sastav nove Vlade, Anom Brnabić sa kojom je, kako je saopšteno, takođe razgovarao o godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na evropskom putu i o Ekonomsko-investicionom planu Evropske komisije za Zapadni Balkan.

Brnabić mu je poručila da će nastavak reformi na evropskom putu biti prioritet buduće Vlade Srbije.

Varhelj se prethodno sastao i sa delom opozicije u Srbiji, a koja je od njega zatražila da investicioni plan EU bude uslovljen upravo reformama, među kojima je izdvojena vladavina prava.

Sastanku su prisustvovali predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

Varhelj je takođe razgovarao je i sa predstavnicima civilnog sektora okupljenim u Nacionalnom konventu o EU.

Izneo je očekivanja da će Izveštaj Evropske komisije, u delu koji se odnosi na demokratske institucije i vladavinu prava, u Beogradu biti shvaćen kao podstrek i smernice za dalji rad, posebno kada bude izabrana nova Vlada Srbije.

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji ovoga jutra je boravio u poseti Prištini gde se sastao sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, koji je potvrdio da će u sklopu investicionog plana EU za Zapadni Balkan vrednog 9 milijardi evra, Kosovo dobiti 50 miliona evra finansijske pomoći.

foto: screenshot/RTS

Članak Vučić sa Varheljijem o izveštaju: Prihvatio sam krivicu i spreman sam za posledice se pojavljuje prvo na KoSSev.