Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

„Svi zajedno smo veoma mali, ali svi zajedno smo manje mali nego kad smo sami“, poručio je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nakon ‘online’ sastanka u okviru Mini Šengena sa premijerima Albanije i Severne Makedonije. Uprkos prethodnoj potvrdi iz Prištine, sastanku nije prisustvovao Avdulah Hoti. Predsednik Srbije, međutim, očekuje da će se već na sledećem sastanku pojaviti kosovski premijer.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić preneo je danas iz Predsedništva Srbije da je sa premijerima Albanije Edijem Ramom i Severne Makedonije Zoranom Zaevim sklopljen dogovor oko nekoliko važnih odluka, a koje će početi da se primenjuju od 10. novembra.

Dogovorene su radne dozvole, sačinjen dogovor o vanrednom stanju gde će se tri države međusobno pomagati u slučaju zemljotresa, požara i svih drugih elementarnih nepogoda, kao i „još brži carinski rad – dakle borba da što kraće čekaju naši kamioni i ljudi na granicama“.

Vučić je dodao i da će strane pokušati da do 10. novembra završe sva tehnička pitanja, a da će se potom provozati automobilom do granice sa Severnom Makedonijom i Albanijom – „da pokažem na svom primeru da je moguće da samo sa ličnom kartom uđete na teritoriju obe zemlje.

Razmenu nota o ovakovom dogovoru sa Albanijom očekuje za nekoliko dana.

„Na sastanku se razgovaralo i o investicijama, zajedničkim projektima – kako bi dobili najveći deo od onih 8 plus 1 milijarde koja je obećana od strane Evropske komisije“, dodao je Vučić.

Razgovaralo se i o formiranju „bisnis councel“ – obliku privredne komore čiji bi deo trebalo da budu svi u regionu, uključujući i Kosovo.

„Sa svih tih teritorija da dođu dve ili tri firme koje će na najbolji način da sagledaju interese biznisa i kompanija“, poručio je Vučić.

Dogovoreno je i formiranje stalnog sekretarijata koji će uključivati zvanične predstavnike vlada svake od zemalja učesnica, izjavio je Vučić, dodajući da će sve odluke koje budu bile donete biti formalizovane.

Kaže da je suština Mini Šengena da se olakša život ljudi, te da je reč o ideji koja je važna i od koje će Srbija imati velike koristi.

Predsednik je zato podsetio da otvoren poziv da se priključe Mini Šengenu i dalje ostaje i za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Ujedno dodaje da očekuje da se kosovski premijer, Avdulah Hoti, a u skladu sa dokumentima koji su potpisani u Vašingtonu, priključi već na sledećem sastanku o Mini Šengenu. Isto važi i za Sarajevo i Podgoricu.

Govoreći o predstojećem samitu lidera Zapadnog Balkana u sklopu Berlinskog procesa koji će se održati u Sofiji, najavio je da će tri zemlje napraviti i politički dogovor.

Pre Vučićevog obraćanja oglasilo se Predsedništvo Srbije saopštnjem, navodeći da je na današnjem sastanku konstatovano da je inicijativa o Mini-Šengenu u potpunosti u skladu sa Berlinskim procesom, te da predstavlja dobru osnovu za predstojeći Samit lidera Zapadnog Balkana koji će biti održan u Sofiji.

Inače, govoreći juče o ovoj inicijativi Ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, jedne od zemalja koje bi trebalo da se pridruže inicijativi, Bisera Turković, izjavila je da će „Mali Šengen” postati deo Berlinskog procesa pod okriljem Evropske unije.

„Kako i šta da radimo da jedni druge podržavmo pri izboru u međunarodna tela i kada imamo interese da zajedno podržimo nekog kandidata“, dodao je Vučić

Osim o ekonomskoj saradnji, trojica zvaničnika razgovarala su i o saradnji u borbi protiv kovid-19.

Predsednik je, osvrnuvši se na dogovore koji su danas postignuti a koji bi trebalo da počnu sa primenom od 10. novembra, izjavio i da će do tada sigurno moći bez PCR testa da se ide u Albaniju i Severnu Makedoniju, ili odatle u Srbiju.

Najavio je sastanak ministara zdravlja tri zemlje na kojem bi se formulisao dogovor o  saradnji povodom međusobnog zbrinjavanja pacijenata obolelih od kovid-19.

Deo dogovora odnosišće se i na vakcine protiv kovid-19 i zajedničkoj nabavci istih, dodao je predsednik.

Predsednik je ujedno izrazio saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, patrijarhu Irineju i vernicima zbog smrti mitropolita Amfilohija – „u nadi da ćemo uvek pamtiti sve ono što je uradio za srpski narod“, poručio je.

foto: screenshot/YT/RTS

KoSSev