Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

foto: prntscr/YT
Non pejper nije izbačen tek tako i pisao ga je neko ko je fantastično upućen. Priznanje Kosova je užasno za Srbe, komentarisao je srpski predsednik medijsku ujdurmu od jutros – navodni non pejper o Kosovu iz Prištine, preneo je KoSSev.
Za nas je nezavisnost i priznanje neprihvatljivo, naglasio je.

„Taj non pejper je sastavljao neko ko je mnogo pametan, neko ko je mnogo pametniji od mene, mnogo lukaviji“, kazao je srpski predsednik u obraćanju medijima nakon revakcinacije u Pukovcu.

„Mnogo stvari je urađeno unutra koje bi se Srbima dopale, a onda jedna ključna stvar, a to je priznanje nezavisnog Kosova koje je užasno za Srbe, tako da evo vam Srbi 90 posto stvari i 80 posto stvari koje su manje važne, a najvažniju stvar – vi morate da isporučite nama. (…) To nije izbačeno tek tako, tako da nisam slučajno rekao doktorki Slađani da sam imao povišen pritisak zbog svih tih nepostojećih papira. Ali videćemo, polako. Nama to niko nije pokazao niti bilo šta slično“.

„Juče mi je bio težak dan. Ubiše me sa raznim non pejperima. U pola dva dođem u Beograd i dobijem novi non pejper pa mi to pritisak uništi, inače drugo je sve u redu“, prokomentarisao je Vučić.

Iako je konstatovao da se listom nižu demantiji na autentičnost navodnog diplomatskog papira, priznaje da mu je „više briga zadao ovaj drugi non pejper, nego prvi“ upravo zato što je njegov autor „mnogo pametan“ i „fantastično upućen“.

Kaže da zna i poznaje sve one koji se bave Kosovom na nivou na kom i on, a to je „50 ljudi u svetu“.

Međutim, sumnju ima u samo jednu:

„Reč je o fantastično pametnoj ženi, jer ja mislim da sve ovo što je napisano, niko drugi niti bi mogao da sastavi, niti bi mogao da napravi“, kazao je predsednik ne navodeći ime.

Da sazna ko stoji iza papira – može samo on i možda još „jedna osoba iz Prištine“ i to „tehničko lice koje je prisustvovalo svim razgovorima“.

„Tačno znam ko je to mogao da umreži različite stavove, naše, njihove, itd“, dodaje srpski predsednik.

Srpska strana će tek da analizira političke motive koji stoje iza ovakvog dokumenta, odnosno kakva se poruka šalje srpskoj, a kakva kosovskoj strani, ali predsednik naglašava da papir ne sme da se podcenjuje

Kritikovao je ono što vidi kao „reakcije sa stavovima u roku od pet sekundi“.

„Ja vam kažem sta mi deluje neprihvatljivo odmah, a o drugim stvarima, dajte da ih sagledamo, pogledamo da ne budemo poput onih da šta god im kažu bude neprihvatljivo odmah“.

Dijalog tek počinje, zaključio je na kraju odgovora, potvrđujući još jednom da su u pitanju teški razgovori sa Prištinom, ali i da neće ništa da kriju od javnosti.

„Hoćemo sve da proučimo i da vidimo sve one koji rade protiv interesa srpskog naroda i koji bi želeli da pomognu da se dođe do nekog kompromisnog rešenja – ako je to uopšte moguće“.

U Briselu je srpski predsednik protekla dva dana sa najvišim evrospkim zvaničnicima razgovarao o kosovskom problemu.

U međuvremenu, na put za Brisel se spremao kosovski premijer Aljbin Kurti  koji je otputovao jutros.

Pred njegov polazak, međutim, Koha Ditore je kao ekskluzivnu vest sinoć objavila navodni dokument za rešenje kosovskog pitanja, iza kojeg navodno stoje Nemačka i Francuska.

Dokument koji je objavila Koha Ditore sinoć podrazumeva ukratko – „nezavisne, suverene, jednake države sa svojim međunarodnim granicama/pogranicama“, a „prema međunarodnom pravu“.

Na Kosovu bi se stvorio „autonomni okrug severnog Kosova“ u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova. Autonomni okrug Severno Kosovo obuhvatao bi teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Severnu Mitrovicu i katastarsku zonu grad Zubin Potok sa 63 sela.

Dokument takođe predlaže poseban status za Srpsku pravoslavnu crkvu. Prema ovom dokumentu, zaštićena područja treba da uključe više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti.

Koha Ditore je naglasila da nije uspela da za autentičnost ovog non pejpera dobije potvrdu, ali „neke diplomate sa kojima je Koha kontaktirala manje-više su potvrdile da su tačke spomenute u njemu u skladu sa onim za šta se očekuje da se razgovara u dijalogu“.

Demantije o tome da su Francuska i Nemačka autori ovakvog dokumenta uputili su još jutros nemačka, a potom i francuska ambasada na Kosovu.

„Francuska i Nemačka nisu izvorno iza tvrdnji o francusko-nemačkom non-pejperu koje je objavila Koha Ditore. U potpunosti koristimo posredovanje EU i pozdravljamo napore koje je u tom smislu preduzeo Specijalni predstavnik zadužen za dijalog“, posle nemačke ambasade, odnosno ambasadora Jorna Rodea, oglasila se i francuska ambasada u Prištini.

„Takozvani ‘nemačko-francuski papir’, koji je objavila Koha Ditore je lažna vest! Možda postoji papir ali sigurno to nije nemačko-francuski. Naša puna podrška je za dijalog koji predvodi EU i koji predvodi Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, kako je naglasio i nemački ministar spoljnih poslova prošlog četvrtka u Prištini“, oglasio se prethodno i nemački ambasador u Prištini Jorn Rode (Jörn Rohde).

Od ovog “dokumenta” se distancirala i Evropska unija.

Portparol EU, Pater Stano, u izjavi za prištinsku Gazetu Express kazao je da ovaj dokument ne održava stavove Evropske unije.