Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Ne zalažemo se za zamrznuti konflikt. Zalažemo se za kompromis, tražimo, želimo kompromis, ali ne pristajemo na poniženje. Na Ništa za sve Srbija ne sme da pristane i to su bili moji zahtevi mandataru, i ljudima koji predstavljaju skupštinsku većinu“, saopštio je večeras Aleksandar Vučić. A mandatar za sastav nove vlade je Ana Brnabić. U centru pažnje, pored tri cilja o kojima vlada treba da brine – ekonomiji, zdravstvu i Kosovu, odnosno bezbednosti, mora da bude i običan čovek.

Posle stotinjak dana, Srbija je saznala večeras da je Ana Brnabić ponovo kandidatkinja za novog premijera.

Nakon sastanka predsedništva SNS, koja ima apsolutnu dominaciju u srpskom parlamentu, srpski predsednik Aleksandar Vučić, na konferenciji za medije upravo je saopštio šta od nove vlade očekuje, ali i kakvi se ciljevi pred Srbiju postavljaju.

Tri su osnovna cilja i to u okviru političkog programa sa kojim se Srbija „diči“, a to je da je suverena zemlja, nalazi se na putu ka EU i čuvaće prijateljstvo sa Rusijom, Kinom, ali „gradiće sve bolje odnose sa SAD“:
  • da se podigne ekonomska snaga Srbije
  • zdravstvena moć
  • očuvanje bezbednosnog sistema: „sačuvati mir i stabilnost“

Govoreći o trećem cilju, u obrazloženju je kao uvod naveo primer sukoba „samo preko noći“ u Nagornjo Karabahu, posle „30 godina zamrznutog konflikta“.

„Mi ne želimo da se to dogodi nama, mi ne želimo da bilo kada na bilo koji način budemo iznenađeni i zato ćemo da čuvamo mir i zato se ne zalažemo za zamrznuti konflikt, već želimo komromisno rešenje naših problema koje imamo sa Albancima i koje oni imaju sa nama“, kazao je Vučić, dodajući da upravo zato toliko insistiraju na procesu koji se održava pod pokroviteljstvom EU.

Ponovio je da se najveći pritisci očekuju oko Kosova i Metohije – to da se Srbija primora da prizna Kosovo a da ne dobije ništa ili gotovo ništa za uzvrat.

Srbija mora da brine za život dece, čiji su životi u prethodnim danima bili opet ugroženi i to je jedan od tri izazova za Srbiju, pored brige za zdravstvo, i održavanja dobrog ekonomskog ritma u vreme zatvorenih granica, i pokušaja da Srbija bude „jedna od najuspešnijih ekonomskih zeamalja u Evropi“, kazao je predsednik.

Zato će predsednikov posao biti da ukaže mandataru na to da u politici koju bude Srbija vodila, ima ta tri cilja.

U subotu je najavio nešto neviđeno – najveću vojnu vežbu koju je Srbija ikada izvela.

„Sve što puca ka vazduhu u vazduhu, na zemlji imaćemo u subotu…“ , najavio je predsednik.

foto: screenshot/RTS

Članak Vučić o Kosovu: Ne zalažemo se za zamrznuti konflikt i ne pristajemo na poniženje ništa za sve se pojavljuje prvo na KoSSev.