Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović najavio je danas pokretanje zahteva za uvodjenje obavezne vakcinacije zdravstvenih radnika u Srbiji, prenela je Beta.

On je kazao da bi time sami zdravstveni radnici bili zaštićeni od virusa korona ali i pacijenti, kao i da bi to pružilo “dodatni zamah” procesu imunizacije stanovništva. Upozorio je da će biti neophodno otvoriti nove kapacitete za smeštaj kovid pacijenata jer kako je rekao, slobodnih mesta trenutno ima “za naredna 24 časa ili malo više od toga”.

“Situacija je na granici koju može da izdrži zdravstveni sistem. Imamo u bolnicama veliki broj sve mladjih kovid pacijenata koji imaju sve teže kliničke slike. Jedan broj njih dolazi posle sedam, osam ili deset dana samolečenje u kućnim uslovima”, kazao je Stevanović posle sastanka direktora bolnica u Srbiji sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

Ocenio je da se “dokazano efikasne mere” u suzbijanju širenja virusa ne primenjuju dovoljno.

“Jedine dve mere za koje znamo da daju rezultate u smanjenju broja obolelih su održavanje distance i nošenje maske, uz vakcinaciju. To je ono što je problem jer se te mere ne primenjuju dovoljno”, dodao je direktor Infektivne klinike.

Obavezna vakcinacija ili sloboda izbora, dilema je koja zaokuplja pažnju šire javnosti. Tako, Igor Živanović za list Danas piše da potpuno liberalni pristup ovom problemu vodi na stranputicu, nešto drugačiji pristup bi bio makijavelističko-hobsovski.

On bi se odnosio na to da državni i medicinski autoriteti, isključivo u izuzetnim situacijama, suočeni s realnom pretnjom od opasnih infektivnih bolesti koja je potkrepljena proverljivom naučnom evidencijom, imaju pravo da određenim jasno definisanim i na primeren način obrazloženim merama ovu pretnju eliminišu, po cenu delimičnog ograničenja slobode građana.

To znači da bi pod navedenim uslovima određena prava i slobode bili privremeno suspendovani, a vakcinacija obavezna za sve kategorije građana, osim za one koji iz opravdanih medicinskih razloga ne mogu da budu vakcinisani.

U navedenim okolnostima, otvoreno podsticanje na nevakcinisanje i neutemeljeno širenje podozrenja prema učinkovitosti vakcinacije bi moglo da bude tretirano kao ugrožavanje javne bezbednosti i da podleže strogom kažnjavanju. Vrednost slobode izbora i govora nije ekvivalentna, niti je uopšte samerljiva s vrednošću javnog zdravlja.