Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

foto: prntscrn/YT/Fena

Ukrajinsko Ministarstvo kulture i informativne politike saopštilo je danas da je ikona koju je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu poklonio predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, vlasništvo Ukrajine, prenosi agencija Beta.

Na ikoni je, kako je navedeno, pečat Odeske regionalne komisije za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode, koja je osnovana 1926. godine u Istorijsko-arheološkom muzeju Odese.

Od 1926. do 1930. godine, ova komisija je otkrila i sastavila popise spomenika kulture u svim okruzima, u granicama svoje odgovornosti, uzela ih u obzir i stavila pod zaštitu države.

“Činjenica da je na ikoni pečat regionalne komisije ukazuje da je ova ikona vlasništvo države Ukrajine”, rekla je zamenica ministra kulture i informativne politike Ukrajine Svitlana Fomenko, prenosi sarajevski portal Klix.

Dalje se navodi da ovo ukrajinsko ministarstvo priprema upite za Državni arhiv Odeske oblasti, Odeski arheološki muzej, Nacionalni muzej istorije Ukrajine i druge muzejske institucije radi pribavljanja arhivske gradje o aktivnostima pomenute regionalne komisije, informacija o njenim kulturnim vrednostima i jasne identifikacije ikone.

“Ministarstvo takodje priprema niz pisama agencijama za provodjenje zakona (SBU državna sigurnost Ukrajine, Nacionalna policija, SZRU Vanjska obaveštajna služba Ukrajine) u kojima zahteva da preduzmu mere iz njihove nadležnosti. Potrebno je uspostaviti lanac kretanja i vreme kretanja ove ikone iz Ukrajine na teritoriju BiH”, rekla je Fomenko.

Ukrajina i BiH su države potpisnice Konvencije o merama za zabranu i sprečavanje neovlaštenog uvoza, izvoza i prenosa vlasništva nad kulturnim dobrima.

U skladu s članom 7. Konvencije, države potpisnice obavezuju se da zabrane uvoz kulturnih dobara ukradenih iz muzeja ili verskog ili svetovnog istorijskog spomenika, i na zahtev druge države stranke, moraju da preduzmu odgovarajuće korake za identifikaciju i vraćanje bilo kojeg takvog kulturnog dobra.

Ambasada Ukrajine je 16. decembra vlastima BiH uputila notu kojom traži u od nadležnih u BiH da objasne sve detalje u vezi sa 300 godina starom ikonom iz Luganska, koju je Dodik poklonio Lavrovu 12. decembra, tokom posete ruskog šefa diplomatije BiH.

Od tada se zvanično nije oglasio niko iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika niti iz Vlade Republike Srpske, kao ni iz SNSD-a.

Juče je saopšteno da se Dodik nalazi u izolaciji, jer je bio u kontaktu sa osobom pozitivnom na korona virus, a danas je potvrdjeno da je hospitalizovan na UKC RS u Banjaluci.

Prvo je saopšteo da je smešten u bolnicu zbog obostrane upale pluća, a naknadno zbog bolova u želucu i mučnine. Još je rečeno da je Dodik testiran i da je negativan na korona virus.

Nikola Kusovac: Ikona nije nacionalno blago

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac izjavio je pak za agenciju Srna da je ikona koju je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu ruska serijska ikona, kakvih ima „kao šaše“, a ne nacionalno blago.

Povodom tvrdnji da je reč o kulturnom dobru Ukrajine, Kusovac je istakao da je to „budalaština“, te napomenuo da Zavod za zaštitu spomenika kulture ne bi mogao da dozvoli Dodiku da pokloni vredniji poklon nekom stranom zvaničniku da ga ovaj iznese iz zemlje.

„Slušao sam ministarku iz BiH (Biseru Turković), koja proglašava da je to kulturno dobro iz Ukrajine. To je budalaština. Eto im je onda, nekada se zakite njome“, poručio je Kusovac, nekadašnji kustos Narodnog muzeja u Beogradu.

Prema njegovim rečima, „ikona je, umetnički gledano, beznačajna, a tržišno vrlo skromna i to zbog okova koji je od srebra, ali vrlo rđave izrade i nema veliku vrednost“.

„Ko dobije 150 do 200 evra za nju, taj je savršeni trgovac“, rekao je Kusovac.

(Beta, Srna)