Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

foto: Vitaly V. Kuzmin, wikimedia.org

Kako prenosi portal Tangosix, Srbija ima u planu da u skorije vreme nabavi ruski sistem za elektronsko ratovanje Krasuha. To se slučajno moglo saznati od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prilikom obilaska kasarne “Mija Stanimirović” u Nišu.

Nakon medijskog predstavljanja doniranih tenkova iz Rusije T-72B1 MS predsednik je obišao taktičko-tehnički zbor sredstava u naoružanju Kopnene vojske. Vučić je, kao i mnogo puta do sada, pred kamerama u prenosu Tanjuga uživo otkrio detalj koji Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nisu objavili. U trenutku prezentacije (počinje od 24:48 na snimku) multisenzorskog uređaja kojeg koriste izviđači, Vučić je postavio par pitanja o tehničkim performansama sredstva ali mu je u glavi očigledno bila informacija o kojoj je, verovatno, već pričao sa pomoćnikom ministra odbrane za meterijalne resurse dr. Nenadom Miloradovićem i ubrzo je skočio na drugu temu, pri tom mešajući termine:

–  Imamo li mi optoelektronske uređaje za ometanje, u poređenju sa drugima, i ako nemamo šta je najbolje da se uzme? –

Zbunjeni podoficir se snašao koliko je mogao u tom trenutku i konstatovao da Vojska Srbije generalno ima jedinice za Elektronska izviđanja i protivelekstronska dejstva.

Miloradović potom pokušava da vrati predsednika na temu ali Vučić, očigledno se sećajući informacije koja mu je data od strane ili Miloradovića ili nekoga iz Vojske Srbije, pred kamerama Miloradoviću odgovara:

– To je ono Krasuha što ste tražili i tako dalje? –

Sada Miloradović kao malopre zbunjeni podoficir jednostavno potvrđuje da „to“ ometa i „obara“ bespilotne letelice. Nakon ove razmene obilazak se nastavlja.

Krasuha

Da li će Vojska Srbije zaista nabaviti rusko sredstvo za elektronsko ratovanje Krasuha nije poznato ali je ovim nasumičnim događajem sistem nabavki Ministarstva odbrane još jednom pao na ispitu bar u delu poverljivosti, kao mnogo puta do sada. Vučić je očigledno bio brifovan o željama naših oružanih snaga da se poučeni skorašnjim konfliktima osavremene i po pitanju borbe protiv borbenih bespilotnih letelica. Predsednik je sam u poslednjih nekoliko meseci više puta pomenjao sukob oko Nagorno-Karabaha što indikuje da mu je Ministarstvo odbrane pričalo o lekcijama a onda verovatno i željama.

Sistem za elektronsko ratovanje 1RL257 Krasuha 4 svkako je nešto najsofisticiranije i praktično dokazano u ovom segmentu u poslednjim oružanim konfliktima kao što je pomenuti Nagorno-Karabah ali i Sirija. Ima domet 150 do 300 kilometara, služi za elektronsko pokrivanje komandnih mesta, sistema PVO, grupisanih snaga KoV-a, važnih administrativnih, političkih i industrijskih objekata. Sistem funkcioniše tako što analizira vrstu elektronskog signala i ometa zračenje neprijateljskih radara. Ima mogućnost dejstva na špijunske satelite, zemaljske radare, leteće radarske sisteme pa čak i na bespilotne letelice. Ovaj sistem je razvijan tokom 90-tih, uveden je u upotrebu 2012. i do sada je isporučeno 10 od 18 naručenih. Ukoliko bi ga nabavila, Srbija bi bila prvi evropski korisnik.

tangosix