Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Eksperimentalna vakcina Kineske nacionalne farmaceutske grupe Sinofarm ima efikasnost od 86 odsto, saopštilo je u sredu Ministarstvo zdravlja Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) pozivajući se na rezultate završne faze testiranja, javlja Rojters a prenosi RSE.

Ovi pozitivni podaci usledili su nakon što su dobre rezultate testiranja svojih vakcina ranije objavili zapadni rivali „Fajzer“, „Moderna“ i „Astra Zeneka“, kao i Rusija.

Po dosadašnjim informacijama efikasnost ovih vakcina iznosi preko 90%.

UAE i „Sinofarm“ nisu saopštavali rezultate prethodnih faza ispitivanja vakcine.

Emirati su u julu počeli treću fazu kliničkih testova medikamenta koji je razvio Institut za biološke proizvode iz Pekinga, koji radi u sastavu „Sinofarma“.

Analiza ukazuje na stopostotnu efikasnost u sprečavanju umerenih i ozbiljnih slučajeva bolesti i nema ozbiljnih bezbednosnih primedbi, navodi Ministarstvo zdravlja.

U saopštenju se dodaje da je vakcina zvanično registrovana, ali nije navedeno više detalja. U testiranju u Emiratima učestvovalo je 31.000 volontera 125 različitih nacionalnosti.

Nije navedeno da li ima sporednih efekata, koliko se učesnika testova razbolelo niti koliko je volontera dobilo vakcinu ili placebo.

Radio Slobodna Evropa