Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Foto: Kancelarija KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o nastavku dijaloga, ciljevima i načinima da se reši problem odbijanja Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

„Zajednica srpskih opština mora biti formirana odmah i sa nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima, i sada je na testu, ne samo volja Prištine da se problemi rešavaju dijalogom, već i sposobnost EU kao posrednika u dijalogu da garantuje sprovođenje dogovorenog“, preneo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Lajčaku.

Zajednica srpskih opština ima samo jedan cilj – da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, tvrde iz vladinog tela za Kosovo dodajući i to da „ni prava ni bezbednost Srba ne mogu biti zaštićeni u sadašnjem političko-pravnom okviru u našoj južnoj pokrajini“.

„Beograd, u interesu čitavog regiona, želi nastavak dijaloga i rešavanje otvorenih pitanja miroljubivim sredstvima, međutim konstruktivnost i kredibilnost mora se zahtevati i od Prištine“, istakao je još Petković, navodi se u saopštenju.

Miroslav Lajčak doputovao je u utorak u Prištinu gde je u dvodnevnoj poseti imao preko 20 sastanaka sa institucionalnim i političkim liderima, najpre – kosovskom premijerom, Avdulahom Hotijem, predsednicom kosovske skupštine, Vjosom Osmani, kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, ali i liderima svih parlamentarnih stranaka, kao i predstavnicima civilnog društva i Eparhije raško-prizrenske.

U Beogradu, međutim, Lajčakova agenda je manje obimna, pored Kancelarije za KiM, on se juče popodne sastao i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučiće.

KoSSev