Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Hašim Tači ispred Specijanog suda u Hagu, Foto: screenshot/YT/RSE

Hašima Tačija je Specijalizovani tužilac u Hagu ispitao čak tri puta, dva puta više nego što je on sam saopštio, otkriva nova dokumentacija specijalizovanog tužilaštva koja se, u redigovanim verzijama, sada već svakodnevno objavljuje na sajtu Specijalizovanih veća.

Pre nego javno saopštenog, četvorodnevnog ispitivanja u Hagu između 13. i 16. jula, Tači je ispitan i 12. decembra, odnosno 13. i 14. januara, pokazuju dokumenta Tužilaštva, kada je u zahtevu za hapšenje objašnjeno i da je Hašim Tači obmanuo javnost, kada je 1. aprila u jednom intervjuu kazao da nije ispitan.

Poslednje, i jedino javnosti predočeno ispitivanje Tačija, bilo je, kako se sada saznaje, organizovano na zahtev Tačijevih advokata.

Štaviše, transkript Tačijevog svedočenja iz januara ove godine, deo je dokumentacije koju je Specijalizovano tužilaštvo podnelo sudu kao propratnu dokumentaciju uz optužnicu predatu na razmatranje 24. aprila ove godine.

Više informacija o detaljima ovog svedočenja je redigovano, ali Specijalizovani tužilac, Džek Smit, u podnesku sudu podseća da je:

„Tokom tog intervjua Tači priznao da je, između ostalog, priznao da je bio prisutan u [redigovano] vreme kada je bio pritvoren i maltretiran [redigovano], priznao da je znao da su [redigovano] bili prebijani i prepoznao da je saopštenje bilo izdato od strane Generalnog štaba OVK“, stoji u dokumentu Tužilaštva.

Međutim, nakon što je obavešten o podizanju optužnice protiv njega, advokat Hašima Tačija je kontaktirao Tužilaštvo, te je ispitan i jula 2020.

„Tokom tog intervjua, gospodin Tači je dao niz navodnih ‘objašnjenja’ o svom ranijem intervjuu i odgovorio na dodatna pitanja Kancelarije specijalizovanog tužioca. Među mnogim drugim opštim poricanjima, on je, između ostalog tvrdio da nije postojala tajna služba OVK, niti da su glavni štab OVK ili privremena vlada ikada funkcionisali, osim što su postojali samo na papiru“, stoji u dokumentu.

Takođe je dao nekoliko objašnjenja u vezi sa događajima koje je prethodno priznao –  da je samo bio upoznat sa navodima o tome da je nauđeno [redigovano]; odnosno da mu nije rečeno da im je nauđeno, već da je mislio da su loše stvari nastale kao rezultat bombardovanja Srbije, a ne da su u vezi sa [redigovano]; i najzad da je saznao da im se ništa nije dogodilo, tvrdeći da se ono o čemu mu je rečeno da se događalo, zapravo nije događalo.

Tužilaštvo je ovo, poslednje svedočenje Tačija označilo kao „činjenično malo verovatnim“ i „kontradiktornim postojećim dokazima“ i premda su u „interesu pravde“ podneli i ove transkripte sudu kako bi mogli da ih pregledaju i imaju u vidu pre donošenje odluke o potvrđivanu optužnice koja tada još uvek nije bila donešena, zatražili su sudu da ih ipak ne uzme kao relevantne.

Tužilaštvo: Tači obmanuo javnost

U drugom dokumentu, podnetom maja ove godine, tužilaštvo navodi i da je Hašim Tači obmanuo javnost kada je u aprilu ove godine u intervjuu za Zeri kazao da nije ispitan od strane Specijalizovanog tužilaštva.

„Tači je od tada javno lagao u kojoj meri je bio lično uključen u (istragu prim.red.) Kancelarije specijalizovanog tužilaštva“.

U fusnoti ovog navoda objašnjeno je da je Tačiju uručen poziv za saslušanje još 17. novembra 2019., a da se on prvi put na saslušanju u Hagu pojavio 12. decembra 2019.

Lideri OVK pred Hagom negiraju njenu strukturu i naznačavaju samo „skromne pobede“

Uprkos suprotnim tvrdnjama u kosovskoj javnosti – o svetloj borbi OVK, potenciranju na rangovima, unutar ove organizacije, ratnim nadimcima i brojnim herojima i „mučenicima“, pored toga što je Tači tokom saslušanja januara ove godine rekao da Generalni štab OVK „postojao samo na papiru“, kao i tajna služba OVK, o slaboj organizaciji OVK govorio je na prvoj statusnoj konferenciji u vezi sa ovim slučajem i branilac Kadrija Veseljija, Ben Emerson.

„OVK je bila spontano i minimalno organizovana organizacija. To je bio jedan narodni ustanak protiv srpske strane koja je sprovodila zločine protiv čovečnosti“, rekao je Emerson, a njihova ratna dejstva opisao je kao „pojedine skromne pobede“ protiv Vojske Jugoslavije.

OVK vojnike opisao je kao „obične ljude“ koji su preko dana „radili u polju, a uveče volontirali u odbrani“.

Slaba je bila i komunikacija unutar OVK, tvrdi Emerson.

„Komandni lanac i komunikacija unutar OVK je bila tako slabo organizovana i fragmentovana da je smešno tvrditi ovo što Tužilaštvo tvrdi –  da je komandni lanac OVK dokazan u istragama Haškog tribunala“.

KoSSev