Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

„Zaštitna maska trenutno zamenjuje vanredno stanje i policijski čas“, izjavio je kasno sinoć epidemiolog Predrag Kon, nakon što je krizni štab u Beogradu odlučio da posegne za strožijim merama. Zbog dvodnevnog bilansa od preko 200 novoobolelih od koronavirusa, javnost u Srbiji je prvobitno obaveštena da je uvedena obaveza nošenja maski i na otvorenom kao i da je odlučeno da se pooštri kontrola primene mera. Samo par sati nakon te izjave, članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević precizirala je da naošenje maski i na otvorenom ostaje na nivou preporuke a ne obaveze. Maske i na otvorenom prostoru treba nositi svuda gde nije moguće održati fizičku distancu.

Nove odluke kriznog štaba stižu sa najavama pogoršanja epidemiološke situacije i novog talasa koronavirusa. Neke zemlje širom sveta odlučile su se i za strožije mere. I dok se u mnogim zemljama beleže rekordi po broju novoinficiranih a svet bliži brojki od 40 miliona registrovanih slučajeva, belgijske vlasti su proglasile najviši stepen uzbune koji podrazumeva uvođenje policijskog časa u celoj zemlji, zatvaranje barova i restorana, dve slovačke regije prešle su na crveni nivo, dok je u Kataloniji stupila na snagu zabrana rada kafića i restorana najranije do 30. oktobra.

Kon: Zaštitna maska trenutno zamenjuje vanredno stanje i policijski čas

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je za RTS da nošenje zaštitnih maski trenutno zamenjuje vanredno stanje i policijski čas.

Navodi da je jasno da je pogoršana epidemiološka situacija, posebno u Beogradu.

„Jasno je da ćemo imati nadalje prenošenje virusa, posebno što se otkriva pojedinačno u velikom broju okruga u Srbiji“, naveo je Kon.

Ukazao je da situacija u zemljama u okruženju ukazuje šta može da nam se dogodi, kao što smo na samom početku videli situaciju u Italiji i reagovali promptno.

„Sada tako na taj način sasvim sigurno neće da se reaguje sa vanrednim stanjem. Zaštitna maska trenutno zamenjuje vanredno stanje i policijski čas, na taj način se smanjuje prenos virusa“, istakao je Kon i dodao da maska znači borbu za život i kolektivnu svest.

Navodi da je stručni deo Kriznog štaba nedvosmisleno bio za obavezno korišćenje maski na otvorenom u svakoj situaciji, ali da sprovođenje te mere nije moguće, što je jedini razlog zašto je to i dalje preporučeno.

„Neprijatnost zbog korišćenja maski je hiljadu puta manja od neprijatnosti obolevanja. Da ne pričam da se mi više plašimo kazni nego što se plašimo smrti“, primetio je Kon.

Restriktivne mere za sada nisu opcija, navodi epidemiolog, ali ponavlja da je nošenje maski snažna preporuka stručnjaka.

„Zaštitna maska trenutno zamenjuje vanredno stanje i policijski čas“, ukazuje Kon.

foto: Pixabay

Izvor: KoSSev