Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Srbija je obnovila medjunarodnu vojnu saradnju, prekinutu septembra prošle godine, posetom američkog generala Dejvida Tabora i tradicionalnom vežbom koju policijska Specijalna antiteroristička jedinica i specijalci Vojske Srbije izvode sa specijalnim snagama Vojske SAD.

Šesta zajednička vežba specijalnih jedinica počela je prvih dana marta dolaskom američkih “Zelenih beretki” u bazu Specijalne antiterorističke jedinice “13. maj” kod Batajnice i trajaće mesec dana, saznaje Balkanska bezbednosna mreža a prenosi agencija Beta.

Prve nedelje SAJ i “Zelene beretke” uvežbavale su sanitetsko zbrinjavanje i streljaštvo. “Zelene beretke” pripadaju prvom bataljonu Desete grupe specijalnih snaga oružanih snaga SAD čija se baza nalazi se nedaleko od Štutgarta u Nemačkoj.

Ceremoniji otvaranja prisustvo je komandant evropske Komande Specijalne snaga Vojske SAD general major Dejvid Tabor, koji je tokom zvanične posete Srbiji razgovarao sa načelnikom Generalštaba VS generalom Milanom Mojsilovićem i obišao 72. brigadu za specijalne operacije.

Tako je nekoliko dana pre roka prekinut šestomesečni moratorijum na aktivnosti medjunarodne vojne saradnje sa partnerima. Podsetimo, Vlada Srbije je odluku o moratorijumu na aktivnosti medjunarodne vojne saradnje donela 9. septembra prošle godine obrazloživši je pritiskom sa Zapada zbog planiranog učešća Vojske Srbije na vežbi “Slovensko bratstvo 2020” u Belorusiji.

Vežba pod nazivom Združeni kombinovani trening održana je u Srbiji prvi put 2016. Združene vežbe su prerasle u tradiciju i visok nivo saradnje ogledao se što su svake godine uvežbavane sve složenije aktivnosti.

“Iako u spoljnopolitičkim odnosima dve zemlje uvek postoje trzavice, specijalne jedinice i dalje produbljuju saradnju. Tako je 2019. godine na Združenoj kombinovanoj vežbi učestvovala i Vojska Srbije, uz SAJ i američke ‘Mornaričke foke’. Vojska je poslala pripadnike Bataljona vojne policije specijalne namene ‘Kobre'”, navodi portal.

Peta po redu vežba trajala je tri sedmice i održana je neposredno pred proglašenje vanredne situacije u Srbiji zbog pandemije konoravirusa.

“Pored posete američkog generala, vežba je pokazala da srpski i američki specijalci imaju odličnu saradnju, jer je VS pored ‘Kobri’ u vežbu uključila i protivteroristički bataljon ‘Sokolovi’. Timovi specijalnih snaga, kao osnovne jedinice za ovakve akcije bili su mešoviti, što se u tom svetu smatra za visok nivo povezanosti i medjusobnog poverenja”, navodi se u tekstu Balkanske bezbednosne mreže.

Portal Balkanska bezbednosna mreža podseća da VS ima veoma razvijenu medjunarodnu vojnu saradnju u oblasti specijalnih jedinica. Najčešće se vežba sa Grčkom i drugim susednim zemljama, a poslednje tri godine i sa Vojskom SAD.