Kontakt

srcesrbije.online@gmail.com

Ministarstvo odbrane

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas, zajedno sa načelnikom Generalštaba generalom Milanom Mojsilovićem, prijemu 10 oklopno-borbenih vozila „Miloš 4×4“, namenjenih pripadnicima 72. brigade za specijalne operacije, prenose Tanjug i RTV.

Reč je o savremenim borbeno oklopnim vozilima, koja su proizvod domaće pameti i naše domaće industrije, a došla su u jednu od najelitnijih vojnih jedinica celog sveta. Stigla su u prave ruke, ruke jedinice koja je kadra da izvrši svaki zadatak u zaštiti Srbije, rekao je Stefanović.

Ministar je istakao da će ova vozila znatno doprineti jačanju naših jedinica i da one i dalje budu najčvršći stub odbrane i bezbednosti naše zemlje.

Mi nastavljamo sa opremanjem Vojske Srbije i hoćemo da naša vojska bude, ne samo najsnažnija u regionu, već da bude jedna od najmoćnijih u skladu sa svojom veličinom. Ulagaćemo u vozila poput “Lazara“, “Miloša” i “Malog Miloša”, a tokom godine očekujemo i nove “Nore”, rekao je Stefanović.

On je izrazio zadovoljstvo što se domaće kompanije, poput “Jugoimport SDPR”, trude da vozila koja proizvode budu u rangu sa najboljim svetskim vozilima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar Stefanović poručio je i da će se tokom godine, osim investiranja u novu opremu i balističku zaštitu, nastaviti sa ulaganjima u standard vojnika.

Hoćemo da pripadnici naše vojske imaju bolje plate, da imaju pravo na subvencionisane stanove i da svi zaposleni u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane osete podršku svoje države. Oni to zaslužuju jer rade važan i odgovoran posao i danonoćno se bore da zaštite svoju zemlju i osiguraju njenu stabilnost – naglasio je ministar Stefanović.

Major Aleksandar Milovanović višenamensko borbeno oklopno vozilo “Miloš 4×4” opisuje kao vozilo koje prati svetske trendove u razvoju savremenih sredstava i ističe da je zadovoljstvo imati ga u svom sastavu, jer omogućava mobilnost, efikasnost, zaštitu i u rangu je sa vozilima savremenih specijalnih jedinica u svetu.

Uvođenjem u naoružanje višenamenskog oklopnog borbenog vozila “Miloš”, značajno su unapređene operativne sposobnosti Bataljona za specijalne operacije “Sokolovi” i 72. brigada za specijalne operacije. Pripadnici bataljona imali su priliku da na poligonima spoznaju performanse ovog borbenog vozila i da se uvere u vatrenu moć, visok nivo balističke zaštite i izuzetne manevarske sposobnosti, u svim zemljišnim i vremenskim uslovima, objasnio je major Stefanović.

Navodi da je to vozilo namenjeno za izviđanje, protivterorističku, protivgerilsku borbu, kontrolu teritorije i za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije.

U standardnoj verziji borbenog vozila Miloš posadu čini 8 članova, od kojih su četiri člana smeštena u zadnjem delu vozila sa mogućnošću brzog iskrcavanja ili ukrcavanja kroz zadnju hidraulički pokretanu rampu ili zadnja vrata, dok je za četiri člana posade u prednjem delu obezbeđen ulazak i izlazak iz vozila kroz četvora klasična bočna vrata.

Uz svoju masu od preko 14 tona, instaliran je nezavistan sistem oslanjanja koji omogućava izrazito visok nivo pokretiljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima, opremljen je sa pet puškarnica za potrebe ličnog naoružanja članova, zaštićene balističkim staklama.

Točkovi su opremljeni gumama produžene mobilnosti sa takozvanim “run-flat” ulošcima. Ukoliko dođe do oštećenja guma, moguće je kretanje vozila brzinom do 50 km/h na ograničenim relacijama. Postoji i mogućnost centralnog upravljanja pritiskom u pneumaticima. Točkovi sa aluminijumskim naplacima od 20 inča daju vozilu vrlo robustan izgled i doprinose pokretljivosti i prohodnosti po teškim terenima. 

Može biti komandno vozilo, vozilo za patrolne zadatke, izviđačke zadatke, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku i protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica, kontrolu teritorija i druge specifične zadatke. (RTV, Wikipedia)